Ukrajinská armáda a povstalci si už vymenili desiatky väzňov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Proruský bojovník drží zbraň po odpálení míny na stanovisku v Donecku. Ukrajina, Doneck, 11. septembra 2014. Foto: SITA/AP

DONECK 12. septembra (WEBNOVINY) – Ukrajinská armáda a povstalci si v noci zo štvrtka na piatok vymenili desiatky ďalších zajatcov v rámci dohody o prímerí uzavretej pred týždňom. Výmena sa uskutočnila pri meste Doneck pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ako v piatok informoval ukrajinský prezident Petro Porošenko, separatisti prepustili 36 ukrajinských vojakov. Armáda zas odovzdala povstalcom 31 ich bojovníkov vrátane viacerých Rusov. Ďalšia výmena by sa mala uskutočniť do troch dní.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Povstalci aj armáda zadržiavajú stovky zajatcov, hoci ani jedna strana neposkytla ich presný počet. Podľa odhadov separatistov ukrajinská strana zajala asi 1200 ich bojovníkov a prívržencov.

Predpokladá sa, že povstalci by mali prepustiť okolo 1000 vojakov. Darja Morozovová, ktorá dohliada na výmenu väzňov na strane povstalcov, povedala, že so zajatcami nebolo dobre zaobchádzané a niektorí nedostali jedlo až dva týždne.

Podľa doterajších informácií povstalci už prepustili skoro 700 väzňov, informácie o ich počte sa však líšia. Na základe piatkovej dohody o prímerí by mali obe strany pustiť na slobodu všetkých zajatých vojakov a bojovníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko