Obrazom: Na Ukrajinu prišli kamióny s pomocou pre povstalcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina rusko
Ruské kamióny s humanitárnou pomocou dorazili na východ Ukrajiny. Rusko, 12. septembra 2014. Foto: SITA/AP

KYJEV 13. septembra (WEBNOVINY) – Desiatky ruských kamiónov s humanitárnou pomocou v sobotu ráno dorazili do východoukrajinského mesta Luhansk, ktoré je jedným z centier mesiace trvajúceho proruského povstania. Podľa informácií ruských médií zásielka pomoci obsahuje takmer 1900 ton potravín, cukru, muky či generátorov.

Obrazom: Na Ukrajinu dorazil ďalší ruský konvoj s pomocou

Do Luhanska by navyše podľa portálu tlačovej agentúry RIA Novosti, ktorú cituje agentúra Reuters, malo doraziť ďalších sto kamiónov. Ide v poradí o druhý humanitárny konvoj, ktorý prekročil rusko-ukrajinské hranice. Augustový príchod desiatok ruských kamiónov bez povolenia vyvolal odmietavé reakcie vlády v Kyjeve, NATO i USA.

Moskva však argumentuje potrebou pomôcť ľuďom zasiahnutých dopadmi konfliktu a zabrániť ďalšiemu prehlbovaniu humanitárnej krízy v regióne, kde od minulého týždňa panuje krehké prímerie. Konflikt medzi vládnymi silami a povstalcami si na východe Ukrajiny vyžiadal viac ako tritisíc obetí a jeho dôsledkom sú najhoršie vzťahy medzi Západom a Ruskom od konca studenej vojny.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Jaceňuk varuje pred Putinovými plánmi

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v sobotu varoval pred konaním ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý podľa neho chce zničiť ukrajinskú nezávislosť a obnoviť Sovietsky zväz. Jaceňuk pred poslancami a podnikateľmi zároveň pochválil ďalšiu vlnu hospodárskych sankcií z dielne EÚ a USA voči Rusku.

Podľa dočasného predsedu vlády postsovietskej krajiny totiž predstavujú obmedzenia veľkú hrozbu pre ruskú ekonomiku. Exminister zahraničných vecí a hospodárstva taktiež podotkol, že iba NATO môže uchrániť Ukrajinu pred vonkajšími hrozbami. Uznal však, že Aliancia nie je pripravená na prijatie Kyjeva, ktorého členstvo v NATO vláda v Moskve považuje za veľkú hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Podľa Jaceňuka chce Rusko celú Ukrajinu

„Stále sme fáze vojny a kľúčovým agresorom je Ruská federácia. Putin chce ďalší zmrazený konflikt. Jeho cieľom je však zabratie celej Ukrajiny,“ vyhlásil Jaceňuk, ktorý označuje Rusko za „hrozbu pre svetový poriadok a bezpečnosť v celej Európe“.

„Je zavádzajúce vravieť, že Rusku neprekážajú sankcie,“ dodal premiér a úzky spojenec expremiérky Julije Tymošenkovej. Na margo snáh Kyjeva o hospodársku obnovu krajiny skonštatoval, že je „veľmi náročné prilákať investorov, keď máte v krajine ruské tanky a delostrelectvo“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk