Blair verí v zotrvanie Škótov, rozdelenie by nebolo múdre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Škótsko
Obyvatelia Škótska budú vo štvrtok v referende rozhodovať o odtrhnutí od zvyšku Spojeného kráľovstva. Uplynulé dni boli plné kampane za podporu nezávislého Škótska, ale aj kampane za jeho zotrvanie vo Veľkej Británii. Prieskumy naznačujú, že výsledok referenda bude veľmi tesný. Foto: SITA/AP

KYJEV 13. septembra (WEBNOVINY) – Britský expremiér Tony Blair v sobotu vyjadril nádej v zachovanie Spojeného kráľovstva v súčasnej podobe a v škótske odmietnutie nezávislosti od vlády v Londýne v budúcotýždňovom referende. Rodák zo Škótska, kde strávil aj časť svojho detstva, sa tak vyjadril počas prítomnosti na bezpečnostnej konferencii v ukrajinskom Kyjeve.

Podľa jeho slov by rozdelenie „aliancie medzi našimi krajinami nebolo v 21. storočí múdre – ani po politickej, ekonomickej a dokonca ani po emocionálnej“ stránke. Agentúra Reuters v tejto súvislosti podotýka, že Blair sa však počas svojho desaťročného premiérskeho mandátu nezvykol k otázke škótskej nezávislosti verejne vyjadrovať. Jeho nástupca Gordon Brown však podporil zachovanie Veľkej Británie.

Odporúčame aj:

Väčšina Škótov podľa prieskumu nezávislosť nechce

Nerozbíjajte rodinu, apeluje na Škótov premiér Cameron

Na ropu bohaté Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci.

EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny. Aktuálne prieskumy zaznamenávajú rapídny nárast prívržencov škótskej nezávislosti, čo spôsobuje obavy vláde v Londýne.

Tony blair
Foto: SITA/AP Eraldo Peres

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gordon BrownTony Blair