Angličania si odchod Škótov neželajú, väčšina je proti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Skotsko
Symbol "Nie" na jednom z britských domov, ktorý značí, že majiteľ domu nie je za osamostatnenie Škótska. Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 14. septembra (WEBNOVINY) – Veľká väčšina obyvateľov Anglicka si neželá osamostatnenie Škótska a jeho odchod zo Spojeného kráľovstva. Podla výsledkov prieskumu denníka Daily Mail, ktorý ich zverejnil v sobotu, sa až 70 percent opýtaných vyjadrilo za zotrvanie Škótov v únii.

Opačný názor vyslovilo 20 percent respondentov. Prieskum taktiež zistil, že takmer 50 percent sa vyjadrilo za väčšie práva pre Škótov a ich silnejšiu autonómiu od vlády v Londýne pod podmienkou odmietnutia možnosti osamostatniť sa v budúcotýždňovom referende. V prípade vyjadrenia sa za nezávislosť by sa Škóti podľa 53 percent Angličanov mali zbaviť libry ako svojej budúcej meny.

Na ropu bohaté Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci.

Európska únia zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny. Aktuálne prieskumy zaznamenávajú rapídny nárast prívržencov škótskej nezávislosti, čo spôsobuje obavy vláde v Londýne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia