Austrália vyšle vojakov na boj proti Islamskému štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Bojovníci Islamského štátu. Foto: SITA, AP

PERTH 14. septembra (WEBNOVINY) – Austrálie vyšle vojenské jednotky a bojové lietadlá na pomoc medzinárodnej koalícii, ktorá bojuje proti extrémistom z Islamského štátu.

V nedeľu to oznámil austrálsky premiér Tony Abbott. Na žiadosť Spojených štátov Austrália do niekoľkých dní vyšle do Saudskej Arábie desať lietadiel a 600 vojakov, ktorí budú pripravení zasiahnuť.

Abbott zdôraznil, že austrálski vojaci sa nebudú zúčastňovať na bojových operáciách, ale budú napríklad pomáhať pri plánovaní vojenských a špeciálnych operácií. Austrália na Blízky východ vysiela osem bojových lietadiel F/A18, jedno lietadlo včasnej výstrahy Boeing E-7A Wedgetail a jeden tankovací a transportný stroj KC-30A.

Spojené štáty iniciovali vytvorenie medzinárodnej koalície, ktorá má bojovať proti Islamského štátu. Americké nálety sa už uskutočnili na severe Iraku, prezident Barack Obama nevylúčil ani vojenské zásahy v Sýrii. Bojovníci Islamského štátu totiž obsadili veľké časti na severe Iraku ako aj v Sýrii, kde vyhlásili islamský kalifát.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaTony Abbott
Firmy a inštitúcie Islamský štát