Švédi si zvolili socialistov, radikálna pravica si polepšila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stefan Löfven
Líder švédskej Sociálnodemokratickej strany Stefan Löfven sformuje vládu bez krajnej pravice. Foto: SITA, AP

ŠTOKHOLM 14. septembra (WEBNOVINY) – Parlamentné voľby vo Švédsku vyhrala v nedeľu ľavicová opozícia na čele so sociálnymi demokratmi, nezískala však absolútnu väčšinu.

Stredoľavý blok si zabezpečil 43,7 percenta hlasov, zatiaľ čo stredopravá vládna koalícia na čele s premiérom Fredrikom Reinfeldtom presvedčila 39,3 percenta voličov. Krajná pravica získala až 13-percentnú podporu. Reinfeldt už priznal prehru a povedal, že v pondelok odstúpi zo svojej funkcie. Osem rokov pravicovej vlády vo Švédsku sa s najväčšou pravdepodobnosťou končí.

Líder švédskej Sociálnodemokratickej strany Stefan Löfven oznámil, že sa po víťazstve vo voľbách pokúsi sformovať vládu, spoluprácu s krajnou pravicou však odmietol.

Reinfeldtov kabinet pravidelne znižoval daňové zaťaženie a pomohol tak veľkým firmám a podnikateľom, čo viedlo k nespokojnosti obyvateľov. Ľavicová opozícia sľubuje výrazné zvýšenie daní pre najlepšie zarábajúcich ľudí a firmy, viac prostriedkov na podporu sociálne slabších a obmedzenie pozícií súkromných firiem vo verejnom sektore, najmä zdravotníctve. Švédi sú totiž nespokojní s mierou nezamestnanosti, najmä u mladých či úrovňou štátnej podpory školstva.

Fredrik Reinfeldt
Foto: SITA, AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Stefan Löfven