Kráľovná Alžbeta prelomila mlčanie, prehovorila ku Škótom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alžbeta II., kráľovná
Britská kráľovná Alžbeta II. vyzvala Škótov, aby starostlivo premýšľali. Foto: SITA, AP

EDINBURGH 15. septembra (WEBNOVINY) – Britská kráľovná Alžbeta II. prelomila svoje mlčanie vo veci škótskeho referenda o nezávislosti a vyjadrila nádej, že Škóti budú pri hlasovaní starostlivo premýšľať o budúcnosti.

Vyjadrila sa tak po zmienke o referende od jedného z priaznivcov, keď odchádzala z rannej bohoslužby v kostole pri svojom škótskom sídle Balmoral. „Dúfam, že ľudia budú o budúcnosti veľmi starostlivo premýšľať,“ citovali Alžbetu noviny The Times.

Hoci je pravdepodobné, že panovníčka podporuje jednotnú krajinu, do referenda odmieta zasahovať. Jej nestrannosť je navyše zakotvená v ústave. Škótsko je však Alžbete osobne blízke. Jej matka bola Škótka, ona sama tam strávila veľkú časť detstva a v Škótsku sa narodila aj jej dnes už zosnulá sestra Margaret. Škótsky Balmoral je obľúbenou letnou destináciou kráľovského páru.

Britský premiér David Cameron v pondelok opäť navštívi Škótsko s cieľom skúsiť naposledy presvedčiť jeho obyvateľov, aby nehlasovali za nezávislosť. Prieskumy naznačujú, že výsledok referenda bude veľmi tesný. Referendum o osamostatnení Škótska sa uskutoční vo štvrtok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alžbeta II.Britská kráľovná Alžbeta II.David CameronKráľovná Alžbeta II.