V regionálnych voľbách zvíťazilo vládne Jednotné Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Voľby, Rusko, Jednotné Rusko
Vládna strana Jednotné Rusko jednoznačne zvíťazila v ruských regionálnych voľbách. Foto: SITA, AP

MOSKVA 15. septembra (WEBNOVINY) – Vládna strana Jednotné Rusko a štátom podporovaní kandidáti jednoznačne zvíťazili v ruských regionálnych voľbách, ktoré sa konali v nedeľu.

Kritici Kremľa však tvrdia, že ide o výsledok manipulácie s hlasmi a dusnej politickej klímy. Dvadsaťdeväť gubernátorov, o ktorých sa rozhodlo, sú buď členmi vládnej strany, alebo mali podporu Kremľa. Všetci hladko zvíťazili, pričom niektorí z nich získali viac než 80 percent hlasov.

Jednotné Rusko je lojálne prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Podľa populárneho opozičného sloganu vytvoreného kritikom Kremľa Alexejom Navaľným však pozostáva z „darebákov a zlodejov“.

Voľby do 84 z 85 regionálnych parlamentov rovnako vyhrali prevažne provládni politici. „Súčasný politický systém neumožňuje volebné víťazstvo čestným nezávislým kandidátom,“ napísal po hlasovaní na svojej stránke Navaľný, ktorý je v súčasnosti v domácom väzení.

Na Kryme sa hlasovalo po prvýkrát od anexie polostrova Ruskom na základe kontroverzného referenda v marci. Ústredná volebná komisia vo všeobecnosti nezaregistrovala žiadne vážne nezrovnalosti pri hlasovaní, nezávislá monitorovacia skupina Golos však zverejnila mapu s asi 800 porušeniami volebných pravidiel, ktoré zaznamenala naprieč Ruskom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin