Európska únia a Ukrajina schválili asociačnú dohodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Porošenko
Ukrajinský prezident Petro Porošenko ukazuje asiociačnú dohodu medzi Ukrajinou a Európskou úniou, tesne po tom, ako ju schválil parlament v Kyjeve. Foto: SITA/AP

KYJEV 16. septembra (WEBNOVINY) – Brusel a Kyjev ratifikovali asociačnú dohodu medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Za návrh v Európskom parlamente v Štrasburgu hlasovalo 535 poslancov, 127 bolo proti. V kyjevskom parlamente hlasovalo za 355 zákonodarcov, proti bolo 26.

Obrazom: Boje na Ukrajine si vyžiadali ďalších mŕtvych a ranených

Dohoda, ktorú napoludnie schválil aj ukrajinský parlament, potvrdzuje politické pridruženie a hospodársku integráciu krajiny do EÚ a zabezpečuje vzájomne voľný prístup na trh.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Historický deň pre Ukrajinu

Súčasťou asociačnej dohody mala byť pôvodne aj dôležitá dohoda o voľnom obchode s Európskou úniou, jej implementáciu však minulý týždeň predbežne odložili až do konca roku 2015.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko napriek tomu plánované rokovanie o asociačnej dohode označil za „historický deň“ pre jeho krajinu.

Ukrajina podpísala s Bruselom politické časti asociačnej dohody ešte v marci a definitívnu časť dohody odsúhlasil Porošenko spoločne s európskymi lídrami na summite koncom júna. Obe strany sa tým zaviazali k užšej politickej a ekonomickej spolupráci.

Ukrajina
Foto: SITA/AP

Rusko varovalo pred zavedením odvetných opatrení, keďže sa obáva, že po podpísaní dohody budú na Ukrajinu vo väčšej miere prúdiť výrobky z EÚ na úkor produkcie z Ruska. Tam zase smeruje až štvrtina ukrajinského exportu.

Rozhodnutie nepodpísať asociačnú dohodu, ktoré urobil Porošenkov predchodca Viktor Janukovyč, vyvolalo masívne protesty na Ukrajine a nakoniec viedlo k úteku Janukovyča do Ruska a ruskej okupácii a anexii ukrajinského polostrova Krym.

O krok bližšie k Európskej únii

Asociačná dohoda sa zameriava na politické pridruženie ako aj na voľný obchod medzi EÚ a Ukrajinou. Politická časť dohody približuje Ukrajinu o krok bližšie k EÚ. Otvára nové kanály pre politický dialóg a ustanovuje základné pravidlá pre spoluprácu napríklad v oblasti energetiky, dopravy a vzdelávania.

Od Ukrajiny požaduje uskutočnenie reforiem, rešpektovanie demokratických princípov, ľudských práv a zásad právneho štátu. Dohoda tiež okrem iného umožňuje voľnejší pohyb pracovníkov a stanovuje ciele pre zavedenie bezvízového cestovného režimu medzi EÚ a Ukrajinou.

Ustanovenia týkajúce sa vzájomného obchodu mali byť pôvodne uplatňované od 1. novembra 2014. Na základe dohody EÚ, Ukrajiny a Ruska z minulého týždňa bolo však predbežné uplatňovanie pravidiel vzájomného obchodu odložené na 31. decembra 2015.

Asociačná dohoda je podľa Štefanca vyjadrením solidarity

Asociačná dohoda medzi Európskou úniou a Ukrajinou prinesie podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca nielen vzájomné otvorenie trhov a liberalizáciu ciel, ale je aj významným vyjadrením solidarity celej demokratickej Európy s bojujúcou Ukrajinou. Ako povedal Štefanec v utorok pre agentúru SITA, schválenie asociačnej dohody je prvý krok k stabilizácii situácie a zároveň potvrdenie známeho princípu, že demokratické štáty sa konflikty snažia riešiť v prvom rade mierovou cestou a totalitné siahajú po násilí a agresii.

Zatiaľ čo ruské kroky na Kryme a na východe Ukrajiny priniesli podľa Štefanca chaos, ničenie, straty na životoch a ekonomický úpadok, asociačná dohoda posilní ukrajinskú ekonomiku, prinúti jej elity správať sa zodpovednejšie a zabezpečí jej obyvateľom viac slobody. „Zakotvenie Ukrajiny v európskom hospodárskom a politickom priestore zabráni tomu, aby sa vojna, ktorá tam dnes prebieha, zmenila na zmrazený konflikt, aký vidíme v Podnestersku, Abcházsku a Južnom Osetsku,“ zdôraznil. Slovenský parlament bude o asociačnej dohode rokovať v piatok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro PorošenkoViktor Janukovyč
Firmy a inštitúcie Európsky parlament