Obama poslal tisícky vojakov do Afriky, kde zabíja ebola

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 16. septembra (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama v utorok v noci miestneho času oficiálne oznámil vyslanie asi 3000 vojakov do Afriky, ktorí tam majú bojovať proti šíreniu eboly. Zdôvodnil to faktom, že ničivý vírus sa už stáva „globálnou hrozbou“. „Svet má teraz príležitosť zachraňovať nespočetné množstvo životov,“ vyhlásil šéf Bieleho domu.

Vojaci USA by mali dohliadať na budovanie nových liečebných centier a pomôcť vyškoliť zdravotnícky personál. Medzinárodná reakcia na epidémiu eboly v západnej Afrike sa považuje za pomalú, čo vyvoláva kritiku.

Obamov plán okrem vojakov zahŕňa aj vyslanie zdravotníckych a technických expertov, ktorí by mali v libérijskom hlavnom meste Monrovia zriadiť špecializované regionálne centrum na boj proti ebole. Američania v Afrike vybudujú až 17 liečebných ústavov, každý s kapacitou asi sto postelí. Školiť chcú aj miestnych pracovníkov po dobu najmenej pol roka. Na boj proti šíreniu nákazy je Washington ochotný vyčleniť miliardu dolárov.

Obrazom: Obetí eboly pribúda

Najviac trpí Libéria

Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Doteraz si epidémia vyžiadala už viac než 2400 obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii.

Svetová zdravotnícka organizácia nedávno varovala, že v krajine by sa mohli objaviť tisícky nových prípadov. Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová sa obrátila so žiadosťou o pomoc v tejto veci priamo na Obamu. Viacerí zdravotnícki experti americký plán vítajú, hoci spochybňujú jeho zameranie len na Libériu.

Chcú obmedziť počet nakazení

Na boj proti epidémii eboly v západnej Afrike je už potrebná viac než jedna miliarda dolárov (772 miliónov eur), čo je desaťnásobný nárast v porovnaní s uplynulým mesiacom. V utorok to oznámil koordinátor OSN pre ebolu David Nabarro. Jeho vyhlásenie prichádza v čase, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvýšila počet obetí ochorenia na 2 461, čo je polovica zo 4 985 osôb infikovaných vírusom.

Riaditeľ WHO Bruce Aylward krízu označil za „bezpríkladnú v modernej dobe“. Dodal, že predchádzajúce odhady o možnom zvýšení počtu prípadov na 20 000 sa už nezdajú dostatočné, avšak s „oveľa rýchlejšou reakciou“ by bolo možné čísla udržať „v desaťtisícoch“.

„Absolútnou prioritou je zriadenie dostatočných kapacít na rýchle izolovanie prípadov, aby sa neinfikovali ďalší,“ povedal Aylward. Pripustil však, že ich výstavba bude trvať týždne až mesiace. Cieľom WHO je podľa jeho slov obmedziť počet prípadov eboly v západnej Afrike do troch mesiacov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama