Rasmussen: Rusko nás má za nepriateľa, vyvoláva konflikty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rasmussen
Generálneho tajomníka NATO Andersa Fogh Rasmussena nahradí na čele aliancie od októbra nórsky expremiér Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

BRUSEL 16. septembra (WEBNOVINY) — Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v utorok uviedol, že Západ je svedkom „zmien v rozsahu, aké sme nevideli za posledné dve desaťročia a ktoré budú pretrvávať aj v nadchádzajúcich rokoch“. Vyjadril sa tak pri príležitosti skončenia svojho mandátu na čele Severoatlantickej aliancie v Bruseli.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ako povedal, uplynulých päť rokov bolo najrušnejších a najnáročnejších pre NATO „aj pre mňa osobne“. Podľa jeho slov aliancia dlho a tvrdo pracovala na vybudovaní partnerstva s Ruskom na základe medzinárodných pravidiel a noriem. „Rusko však bohužiaľ považuje NATO a v širšom zmysle Západ za súpera,“ povedal Rasmussen.

Dodal, že od Moldavska po Gruzínsko a teraz na Ukrajine Rusko používa ekonomický nátlak a vojenské akcie na vyvolanie nestability a konfliktov.

Rasmussen sa vyjadril aj k Islamskému štátu, ktorý predstavuje podľa neho stále väčšiu hrozbu, keďže je tu riziko vysielania teroristov aj do krajín NATO.

Na záver Rasmussen uviedol, že Západ je na prednej línii nového boja medzi „toleranciou a fanatizmom, demokraciou a totalitárstvom, medzi otvorenými a uzavretými spoločnosťami“. Zdôraznil však, že každé trvalé riešenie krízy musí byť vždy politické a diplomacia preto ostáva nenahraditeľná. Napriek tomu treba byť v prípade potreby pripravený podporiť diplomaciu vojenskou silou, „ak to bude nevyhnutné“, uzavrel generálny tajomník.

Rasmussena na čele aliancie od októbra nahradí nórsky expremiér Jens Stoltenberg.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenJens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy