Sýria prišla o vojenské lietadlo, islamisti ho zostrelili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojenské lietadlo
Bojovníkom z Islamského štátu sa podarilo zostreliť sýrske vojenské lietadlo. Foto: SITA/AP

BEJRÚT 16. septembra (WEBNOVINY) – Bojovníci z extrémistickej skupiny Islamský štát zostrelili v utorok s použitím protilietadlových zbraní sýrske vojenské lietadlo. Zostreliť lietadlo sa skupine podarilo po prvý raz, odkedy vyhlásila islamský kalifát na časti územia Sýrie a Iraku.

Ako informovala exilová Sýrska skupina na monitorovanie ľudských práv, stroj sa zrútil pri meste Rakká, asi 400 kilometrov severovýchodne od Damasku, ktoré je baštou sunnitských povstalcov.

Sýrske vojenské lietadlo v oblasti podľa svedkov ostreľovalo pozície Islamského štátu. Organizácia zaznamenala v meste Rakká len v utorok päť leteckých útokov proti islamistom. Zostrelenie lietadla znamená, že povstalci vlastnia protilietadlové strely.

Americký prezident Barack Obama pripustil minulý týždeň aj možnosť amerických leteckých úderov nielen v Iraku, ale aj v Sýrii, sýrska vláda ich však bez predošlého súhlasu odmieta. Prezident Baššár al-Asad je ochotný pripojiť sa k medzinárodnej koalícii proti Islamskému štátu, západné krajiny s ním však odmietajú spolupracovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaBaššár al-Asad
Firmy a inštitúcie Islamský štát