Počet hladujúcich ľudí klesol, čísla sú však stále vysoké

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hladujúca populácia
Počet hladujúcich ľudí dosahuje v súčasnosti 805 miliónov. OSN si v roku 1990 stanovila cieľ zníženia podielu hladujúcich do roku 2015 až o polovicu. Foto: SITA/AP

RÍM 16. septembra (WEBNOVINY) – Počet hladujúcich obyvateľov Zeme za posledné desaťročie klesol o viac ako sto miliónov, stále je však vysoký a v súčasnosti dosahuje číslo 805 miliónov. V spoločnej správe o tom v utorok informujú Medzinárodný fond pre poľnohospodársky rozvoj a Svetový potravinový program pariace do štruktúr OSN. Experti vypočítali, že nedostatkom jedla trpí zhruba každý 9. obyvateľ planéty.

OSN si v roku 1990 stanovila cieľ zníženia podielu hladujúcich do roku 2015 až o polovicu. Z globálneho hľadiska sa ho nepodarí naplniť, viaceré krajiny však v tomto smere urobili veľký pokrok. Ide napríklad o Brazíliu alebo Indonéziu, kde o polovicu znížili podiel hladujúcej populácie.

Experti však varujú, že v rozvojových krajinách subsaharskej Afriky a južnej a západnej Ázii podiel hladujúcich do roku 2015 stúpne z terajších 11,7 na 13,5 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov