Newyorčan mal spolupracovať s islamistami a plánovať vraždy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elfgeeh
FBI obvinila Mufida Elfgeeha z pomáhania Islamskému štátu. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 17. septembra (WEBNOVINY) –

Kosovská polícia chce zastaviť odchod bojovníkov do Sýrie a Iraku

Kosovská polícia zadržala 15 osôb v rámci už druhej operácie s cieľom zastaviť odchod mladých Albáncov do Sýrie a Iraku, kde bojujú po boku islamských bojovníkov. Medzi zadržanými je aj vplyvný imám z Veľkej mešity v Prištine a líder politickej strany s islamskými koreňmi. Nemenovaný policajný zdroj povedal, že zadržaných obvinia z terorizmu, ohrozovania ústavného poriadku a zo šírenia rasovej nenávisti.

Podobná operácia sa uskutočnila aj 11. augusta. Polícia pri nej zdržala 40 osôb podozrivých z verbovania ľudí na boj v Sýrii a Iraku. Na strane islamských bojovníkov podľa tajných služieb bojuje 100 až 200 Kosovčanov. Najmenej 20 z nich prišlo minulý rok v bojoch o život. Väčšina kosovskej populácie je moslimského vierovyznania a radikalizácia mladých moslimov vyvoláva obavy.

Američana žijúceho v New Yorku obvinili z poskytovania materiálnej podpory bojovníkom militantnej skupiny Islamský štát a z plánovania vrážd amerických vojakov. V utorok o tom informovali miestne úrady.

Tridsaťročného Mufida Elfgeeha už dlhšie sledovali agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Podľa nich sa ešte vlani pokúsil pomôcť trom ľuďom vycestovať do Sýrie, z nich dvaja však spolupracovali s FBI.

„Elfgeeh plánoval zastreliť členov americkej armády, ktorí sa vrátili z Iraku,“ uvádza sa v obvinení. Američan si preto zaobstaral dve ručné strelné zbrane s tlmičmi ako aj potrebnú muníciu.

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo ich považuje za globálnu hrozbu a niektoré arabské krajiny pod vedením USA formujú zoskupenie na ich zastavenie. Americký prezident Barack Obama v stredu oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície IS v Iraku a spustenie nových na území Sýrie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie FBI Federal Bureau of InvestigationIslamský štát