Jaceňuk neverí Rusom, nariadil armáde plnú bojovú pohotovosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Arsenij jaceňuk
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk poznamenal, že nemôžu veriť nikomu, obzvlášť nie Rusom. Foto: SITA/AP

KYJEV 17. septembra (WEBNOVINY) – Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu ministerstvu obrany nariadil, aby boli vládne sily v plnej bojovej pohotovosti, a to napriek 12-dňovému prímeriu s proruskými separatistami.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Rusko nám nedá pokoj, takže žiadam ministra obrany o plnú bojovú pohotovosť,“ povedal Jaceňuk. Dodržiavanie mierového plánu podľa jeho slov neznamená „uvoľnenie práce ministerstiev obrany a vnútra“. „(Vyžaduje sa) plná pripravenosť. Nemôžme veriť nikomu, obzvlášť nie Rusom,“ poznamenal.

Obrazom: Boje na Ukrajine si vyžiadali ďalších mŕtvych a ranených

Jaceňuk aj v sobotu varoval pred konaním ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý podľa neho chce zničiť ukrajinskú nezávislosť a obnoviť Sovietsky zväz. Jaceňuk pred poslancami a podnikateľmi zároveň pochválil ďalšiu vlnu hospodárskych sankcií z dielne EÚ a USA voči Rusku.

Podľa premiéra totiž predstavujú obmedzenia veľkú hrozbu pre ruskú ekonomiku. Exminister zahraničných vecí a hospodárstva taktiež podotkol, že iba NATO môže uchrániť Ukrajinu pred vonkajšími hrozbami. Uznal však, že aliancia nie je pripravená na prijatie Kyjeva, ktorého členstvo v NATO vláda v Moskve považuje za veľkú hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk