Lavrov odsúdil NATO, aliancia tlačí Ukrajinu do vojny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: ilustračné, SITA/AP

MOSKVA 18. septembra (WEBNOVINY) – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odsúdil NATO za úlohu, ktorú zohráva v rámci krízy na Ukrajine. Aliancia podľa slov šéfa ruského rezortu diplomacie stále tlačí Kyjev do ozbrojeného konfliktu s Ruskom. Lavrov v tejto súvislosti poukázal na avizované dodávky zbraní pre vládne sily bojujúce na východe Ukrajiny proti proruským povstalcom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vplyvný člen ruskej vlády zároveň poukázal na dôsledky konfliktu, na ktorý podľa neho najviac doplácajú civilisti v regióne. Ich situácia je podľa dlhoročného ministra „katastrofálna“. Lavrov v stredajšom rozhovore taktiež skonštatoval, že Ukrajinu opustilo viac ako 800-tisíc ľudí a iba v meste Luhansk je bez pitnej vody štvrť milióna ľudí. Práve do tejto oblasti vláda v Moskve v uplynulých týždňoch poslala dva konvoje s desiatkami kamiónov s humanitárnou pomocou.

Obrazom: Boje na Ukrajine si vyžiadali ďalších mŕtvych a ranených

„Nemôžeme prehliadať deštruktívnu úlohu NATO počas ukrajinskej krízy. Aliancia sa vybrala smerom zvyšovania ukrajinskej vojenskej sily, ktorú Kyjev používa proti civilistom. Vedenie NATO podporuje plány členských štátov rozšíriť dodávky špeciálnej povahy a vojenských zariadení, ktoré by mohli ukrajinské orgány použiť na vnútorné represie. Preto prakticky tlačia Kyjev do silového vyriešenia konfliktu,“ povedal Lavrov pre španielsky denník El País a ruský denník Rossijskaja Gazeta.

Do roka má vzniknúť v rámci NATO jednotka rýchleho zásahu

Jeden z vrchných predstaviteľov Severoatlantickej aliancie povedal, že do roka vznikne v rámci NATO jednotka rýchleho nasadenia s cieľom postaviť sa proti ruskej agresii. Predstaviteľ NATO to povedal v rozhovore pre agentúru The Associated Press na okraj sympózia aliancie v Poľsku.

Námestník generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow vo štvrtok povedal, že detaily o jednotke s 4000 až 5000 vojakmi by mali byť známe a pripravené na schválenie do februára 2015, keď sa uskutoční zasadnutie ministrov obrany členských krajín NATO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej Lavrov
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy