Prieskum: Škótov od rozvodu s Britmi delia dve percentá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Škótsko
Obyvatelia Škótska budú vo štvrtok v referende rozhodovať o odtrhnutí od zvyšku Spojeného kráľovstva. Uplynulé dni boli plné kampane za podporu nezávislého Škótska, ale aj kampane za jeho zotrvanie vo Veľkej Británii. Prieskumy naznačujú, že výsledok referenda bude veľmi tesný. Foto: SITA/AP

EDINBURGH 18. septembra (WEBNOVINY) – Rozdiel medzi prívržencami a odporcami škótskej nezávislosti je podľa prieskumu zverejneného v predvečer referenda dvojpercentný. Prieskum, ktorý približne 12 hodín pred začiatkom hlasovania zverejnila televízia STV News, hovorí o 49-percentnej podpore pre nezávislé Škótsko a 51 percentách za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

Na štvrtkovom referende sa môže zúčastniť 4,3 milióna oprávnených voličov starších ako 16 rokov. Účastníci môžu kladne alebo záporne odpovedať na otázku či by „Škótsko malo byť nezávislou krajinou“. Volebné miestnosti sa otvoria o ôsmej hodine ráno stredoeurópskeho času a zatvoria sa o 15 hodín neskôr. Čiastkové výsledky by mali byť známe v piatok nadránom. Zverejnenie konečných výsledkov sa očakáva okolo šiestej hodiny ráno SELČ.

Obrazom: Škóti bojujú za nezávislosť, rozhodnú o Británii

Na ropu bohaté Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci. EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať