Škóti odmietli nezávislosť, Spojené kráľovstvo je zachované

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Škótsko
Odporcovia nezávislosti Škótska od Veľkej Británie oslavujú výsledky referenda v hoteli v Glasgowe. Foto: SITA/AP

EDINBURGH 19. septembra (WEBNOVINY) – Škóti vo štvrtkovom referende odmietli nezávislosť svojej krajiny od zvyšku Spojeného kráľovstva, vyplýva to z výsledkov referenda po spočítaní všetkých hlasov.

Proti škótskej nezávislosti hlasovalo bolo podľa konečných oficiálnych výsledkov 55,3 percenta hlasujúcich. Za nezávislosť Škótska sa vyslovilo 44,7 percenta voličov. Účasť na všeľudovom hlasovaní dosiahla až 84,59 percenta.

Zatiaľ čo v najľudnatejšom škótskom meste Glasgow voliči podporili nezávislosť, v hlavnom meste Edinburgh bola situácia opačná.

Za nezávislosť okrem Glasgowa hlasovali aj voliči 90-tisícovej správnej oblasti West Dunbartonshire, North Lanarkshire a mesta Dundee. Volebná účasť v referende dosiahla vyše 84 percent.

V dôležitom mesto Aberdeen bol pomer 41 percent za nezávislosť, 59 proti, v oblasti Falkirk zase 53 ku 47. V takmer 600-tisícovom Glasgowe bol pomer hlasov rovnaký, no pre tábor za nezávislosť.

Premiér Salmond uznal porážku

Škótsky premiér Alex Salmond v piatok uznal porážku, urobil tak po spočítaní výsledkov v 30 z 32 volebných okrskov.

„Škótsko sa v tejto fáze väčšinovo rozhodlo, že sa nestane nezávislou krajinou. Prijímam verdikt ľudu,“ povedal Salmond počas prejavu k svojim priaznivcom v hlavnom meste Edinburgh.

Obrazom: Referendum za nezávislosť

Zachovanie Spojeného kráľovstva hlásil po referende aj prieskum YouGov

Podľa prieskumu portálu medzinárodnej spoločnosti YouGov Škóti povedali nezávislosti od Veľkej Británie „NIE“ v pomere 54 percent ku 46.

Portál v deň konania plebiscitu kontaktoval viac ako 1800 oprávnených voličov a zistil, že Spojené kráľovstvo by malo zostať zachované.

Prieskumy pred referendom hovorili o tesnom výsledku

Podľa posledných prieskumov stále prevažovali odporcovia nezávislosti, ich náskok sa však znížil na niekoľko percent, zatiaľ čo malá časť oprávnených voličov zostala do poslednej chvíle nerozhodnutá.

POSLEDNÝ PRIESKUM PRED REFERENDOM:

Škótov od rozvodu s Britmi delia dve percentá

Na referende sa mohlo zúčastniť vyše 4,2 milióna Škótov starších ako 16 rokov, ktorí mali na výber kladnú alebo zápornú odpoveď na otázku, či by Škótsko malo byť „nezávislou krajinou“.

Obrazom: Škótov rozdelilo referendum o nezávislosti na dve skupiny

Na ropu bohaté Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci. EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alex Salmond