V USA schválili Obamov plán, vyzbroja povstalcov v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 18. septembra (WEBNOVINY) – Americká Snemovňa reprezentantov v stredu schválila plán prezidenta Baracka Obamu na trénovanie a vyzbrojenie umiernených povstalcov v Sýrii. Deklarovaným cieľom má byť pritom porážka sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát.

Za návrh v republikánmi kontrolovanej snemovni hlasovalo 273 zákonodarcov, proti bolo 156. Senát by mal legislatívu schváliť ešte vo štvrtok a následne ho podľa očakávania podpíše šéf Bieleho domu.

Američania by mali povstalcov financovať do konca tohto roku. Legislatíva neobsahuje presné detaily o tréningovom programe na podporu sýrskych rebelov bojujúcich proti vojskám lojálnym prezidentovi Baššárovi al-Asadovi. Kritici sa preto obávajú, že dodané americké zbrane by mohli skončiť v „nesprávnych rukách“ a slúžiť aj na zabíjanie samotných Američanov.

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo ich považuje za globálnu hrozbu a niektoré arabské krajiny pod vedením USA formujú zoskupenie na ich zastavenie.

Americký prezident Barack Obama minulú stredu oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície Islamského štátu v Iraku a spustenie nových na území Sýrie. V Iraku doteraz Američania uskutočnili 174 leteckých útokov proti Islamskému štátu.

Islamský štát je neľudský, myslí si Rúhání

Iránsky prezident Hassan Rúhání v stredu skritizoval Islamský štát, ktorý podľa neho popravovaním nevinných ľudí „zabíja celé ľudstvo“. Uviedol to v rozhovore pre americkú televíznu stanicu NBC News.

„Z pohľadu islamských zásad a kultúry je zabíjanie nevinných ľudí to isté, ako zabíjanie celého ľudstva,“ uviedla hlava islamskej republiky. „A preto vraždenie a stínanie hláv nevinným ľuďom je hanebné a vyvoláva obavy… z pohľadu celého ľudstva,“ dodal prezident.

Rúhání má na budúci týždeň naplánovanú návštevu newyorského sídla Organizácie Spojených národov, kde sa zúčastní na rokovaní Valného zhromaždenia. Práve téma Islamského štátu bude podľa očakávania najviac preberaná.

Spojené štáty sa v poslednom čase pokúšajú o vytvorenie medzinárodnej koalície na boj proti islamistickým militantom v Sýrii a Iraku. Irán však vojenskú intervenciu zahraničných vojsk v regióne odmieta a kritizuje neochotu Washingtonu rokovať s ním o riešení problematiky Islamského štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie Islamský štát