OSN zastavila očkovanie po tom, čo 15 detí zomrelo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Injekcia
Foto: SITA/AP

ISTANBUL 18. septembra (WEBNOVINY) – Organizácia Spojených národov zastavila svoju očkovaciu kampaň proti osýpkam na severe Sýrie po tom, čo tam po zaočkovaní 15 detí zomrelo. Informovali o tom v stredu zdravotníci.

Vyšetrovanie sýrskej opozičnej skupiny ukázalo, že došlo k zámene, keďže uvoľňovač svalov mal podobný obal a bol použitý pri druhom kole očkovania v provincii Idlib.

„Pokračuje vyšetrovanie, ktoré má ukázať, kto je za to zodpovedný,“ uviedol v tejto súvislosti Muhammad Saád z prechodnej opozičnej sýrskej vlády. Pätnásť detí, ktoré zomreli v utorok, mali menej než dva roky. Desiatky ďalších ochoreli.

Ľudia na severe Sýrie zmietanej vojnou sú závislí na zdravotnej pomoci OSN a mimovládnych organizácií. Vyše trojročný konflikt spôsobil, že 10,8 milióna obyvateľov potrebuje urgentnú pomoc, pričom 4,7 milióna je v ťažko dostupných oblastiach.

Druhé kolo vakcinácie proti osýpkam sa v Idlibe a Dajr az-Zaur začalo v pondelok. Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že pošle expertov, aby pomohli prípad vyšetriť. Agentúra OSN však zdôraznila, že je nevyhnutné, aby očkovacie programy v Sýrii pokračovali.

Tri milióny detí nechodia v Sýrii do školy

Takmer tri milióny sýrskych detí pre dlhotrvajúcu občiansku vojnu nechodia do školy, uviedla vo štvrtok medzinárodná charitatívna organizácia Zachráňme deti so sídlom v Británii.

Organizácia vo svojej správe uviedla, že stovky tisícov detí, ktoré museli opustiť svoje domovy majú problémy navštevovať školu v Sýrii alebo v krajine, kde žijú. Správa ukazuje, ako konflikt od roku 2011 znemožňuje „vojnových“ deťom získať vzdelanie, čo môže mať vážne následky na celé nasledujúce generácie.

Podľa správy 3465 škôl v Sýrii, čo je pätina v krajine, je buď zdemolovaných, alebo ich využíva armáda. „Je absolútne hanebné, že povinnosť ochraňovať školy sa nedodržiava počas konfliktu ohrozujúceho životy nevinných detí,“ uviedol riaditeľ regionálnej organizácie Roger Hearn.

Počas konfliktu, ktorý sa začal v marci 2011, zomrelo v Sýrii najmenej 190 000 ľudí. Takmer 3 milióny Sýrčanov opustili krajinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia