Obamov návrh dostal zelenú, USA vycvičia sýrskych povstalcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Návrh prezidenta Baracka Obamu na vyzbrojenie a trénovanie sýrskych povstalcov bojujúcich proti extrémistickej organizácii Islamský štát dostal zelenú. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 19. septembra (WEBNOVINY) – Americký Kongres vo štvrtok definitívne schválil návrh prezidenta Baracka Obamu na vyzbrojenie a trénovanie sýrskych povstalcov bojujúcich proti extrémistickej organizácii Islamský štát. V stredu legislatíva prešla Snemovňou reprezentantov a vo štvrtok za ňu v pomere 78 k 22 zahlasoval aj Senát.

Očakáva sa, že šéf Bieleho domu zákon podpíše už v najbližšom čase. Obama kongresmanom za podporu poďakoval krátko po hlasovaní. „Keď ubližujete našim občanom, keď sa vyhrážate Spojeným štátom, keď ohrozujete našich spojencov, tak nás to nerozdelí, ale spojí,“ uviedol prezident po hlasovaní v odkaze venovanom členom Islamského štátu.

Američania by mali povstalcov financovať do konca tohto roku. Legislatíva neobsahuje presné detaily o tréningovom programe na podporu sýrskych rebelov bojujúcich proti vojskám lojálnym prezidentovi Baššárovi al-Asadovi. Kritici sa preto obávajú, že dodané americké zbrane by mohli skončiť v „nesprávnych rukách“ a slúžiť aj na zabíjanie samotných Američanov.

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo ich považuje za globálnu hrozbu a niektoré arabské krajiny pod vedením USA formujú zoskupenie na ich zastavenie.

Americký prezident Barack Obama minulú stredu oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície Islamského štátu v Iraku a spustenie nových na území Sýrie. V Iraku doteraz Američania uskutočnili 174 leteckých útokov proti Islamskému štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie Islamský štát