Francúzsko začalo útoky na Islamský štát, ciele zničili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Francuzsko stihacky
Francúzske lietadlá typu Rafale ostreľovali logistické sklady džihádistov na severovýchode Iraku. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 19. septembra (WEBNOVINY) – Francúzske stíhačky uskutočnili v piatok v Iraku prvé letecké útoky proti Islamskému štátu, informovala kancelária prezidenta Francoisa Hollanda.

Stanovisko uvádza, že lietadlá typu Rafale ostreľovali logistické sklady džihádistov na severovýchode Iraku. Ciele „zasiahli a úplne zničili„. Podľa týchto údajov budú operácie pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Americké stíhačky a bezpilotné lietadlá už od polovice augusta uskutočnili v Iraku viac než 170 náletov. Francúzsko už predtým uskutočnilo v Iraku hliadkovacie lety a poskytuje tiež zbrane tamojším Kurdom.

Odporúčame aj:

Slovensko chce vojensky pomôcť Iraku poraziť Islamský štát

Hollande už vo štvrtok oznámil, že Francúzsko súhlasilo s požiadavkou Iraku poskytnúť mu pomoc pri náletoch proti bojovníkom Islamského štátu, ktorí ovládli veľkú časť krajiny ako aj susednej Sýrie. Hollande však zdôraznil, že Francúzsko nevyšle do Iraku svojich vojakov. Zároveň povedal, že letecké útoky sa budú týkať len Iraku, nie Sýrie. „Rozhodol som sa pozitívne reagovať na požiadavku irackých úradov poskytnúť pomoc pri leteckých útokoch,“ povedal Hollande. „Nevyšleme však do Iraku pozemné jednotky,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia