Rusi narušili vzdušný priestor Švédov, žiadajú vysvetlenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stihacka eurofighter
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

ŠTOKHOLM 20. septembra (WEBNOVINY) – Švédska vláda v piatok oznámila predvolanie si ruského veľvyslanca, ktorému tlmočila svoju nespokojnosť so stredajším narušením svojho vzdušného priestoru dvoma ruskými bojovými strojmi. Štokholm to označil za „vážne narušenie“ svojho priestoru.

Stať sa tak malo pri južnom pobreží, nad ostrovom Öland v Baltskom mori. Podľa médií stíhačky Su-24 opustili švédsky priestor až po priblížení sa švédskeho bojového stroja. Škandinávska krajina vo svetle diania na juhovýchode Ukrajiny už avizovala posinenie svojich vojenskej pripravenosti a zvýšenie výdavkov na armádu.

Obdobný incident sa vo švédskom vzdušnom priestore odohral v júli. Vtedy bolo narušiteľom americké špionážne lietadlo, ktoré tak urobilo v snahe vyhnúť sa kontaktu s ruskou stíhačkou.

Stroj Boeing RC-135 nachádzal nad Baltským morom, keď sa začala k nemu približovať stíhačka vyslaná s ruskej exklávy Kaliningrad, územím medzi Poľskom a Litvou. Americký stroj reagoval únikom do Švédska, ktoré však nie je členom NATO a nedalo mu na vstup do svojho priestoru povolenie. Opustil ho až po vyzvaní švédskou stranou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať