Ukrajinci, Rusi a povstalci sa dohodli na nárazníkovej zóne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

MINSK 20. septembra (WEBNOVINY) – Predstavitelia ukrajinskej vlády, proruských povstalcov a ruskej vlády sa v sobotu ráno v bieloruskej metropole Minsk dohodli na vytvorení 30-kilometrovej nárazníkovej zóny, ktorá má upevniť dva týždne trvajúce, no krehké prímerie.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Dohodu po niekoľko hodín trvajúcich rokovaniach potvrdil ukrajinský exprezident Leonid Kučma, ktorý stojí na čele takzvanej kontaktnej skupiny vlády v Kyjeve. Podľa jeho slov sa ťažké delostrelectvo oboch znepriatelených strán posunie 15 kilometrov od frontovej línie a to na každej strane, čím vznikne 30-kilometrový úsek. Na dodržiavanie dohodnutých podmienok budú podľa Kučmu dohliadať predstavitelia OBSE.

Obrazom: Boje na Ukrajine si vyžiadali ďalších mŕtvych a ranených

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti.

Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala tisíce obetí. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na prímerí a hľadaní diplomatických riešení vážnej situácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Leonid Kučma