Muž, ktorý sa dostal do Bieleho domu, mal pri sebe nôž

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Biely dom obama
Členovia ochrany sa prechádzajú a kontrolujú pozemok na severnej strane Bieleho domu deň po evakuácii. Spojené štáty, Washington, 20. septembra 2014. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 21. septembra (WEBNOVINY) – Americká vláda v sobotu poopravila tvrdenie Tajnej služby (SS) a oznámila, že muž, ktorý sa v piatok dostal do priestorov Bieleho domu, mal pri sebe nôž. Texasanovi Omarovi Gonzalezovi, ktorému sa podarilo cez jeden z hlavných vchodov dostať až dovnútra sídla amerického prezidenta, za jeho čin hrozí desať rokov väzenia.

Po zadržaní údajne tajnému agentovi SS deklaroval záujem odovzdať prezidentovi informácie o „úpadku atmosféry“ a získať od neho vyjadrenie pre ľud. Gonzalezovo konanie si vynútilo evakuáciu washingtonského komplexu, pričom jeho hlboký prienik vyvolal ostrú kritiku bezpečnosti prísne stráženého sídla. Úradujúci prezident Baracka Obama krátko predtým spolu s dcérami odletel na víkend do Camp Davidu. Podľa vedenia SS je fakt, že sa neozbrojený muž dostal až tak ďaleko, „neprijateľný“ a incident preto podrobne preveria.

V novembri 2011 súd v Pittsburghu vo štvrtok obvinil 21-ročného muža zo štátu Idaho z pokusu o atentát na Obamu, ktorého chcel údajne zasiahnuť výstrelmi do okien Bieleho domu. Vyšetrovatelia na mieste našli stopy po zásahoch ako aj viacero projektilov. Dva roky predtým sa zase nepozvanej dvojici podarilo prekonať bezpečnostné opatrenia a dostať sa na večeru s indickým premiérom a stretnúť sa s Obamom.

Video: Ozbrojený muž preskočil plot pri Bielom dome

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama