Muž, ktorý prenikol do Bieleho domu, bol vyznamenaný veterán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Biely dom
Hlboký prienik muža z Texasu vyvolal ostrú kritiku bezpečnosti prísne stráženého sídla amerického prezidenta. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 22. septembra (WEBNOVINY) – Muž, ktorý sa v piatok vyzbrojený nožom dostal do priestorov Bieleho domu, je vyznamenaný veterán irackej vojny. V nedeľu o tom informovala americká armáda.

Texasan, 42-ročný Omar Gonzalez, sa ešte v pondelok postaví pred súd, kde bude čeliť obvineniu zo vstupu do zakázaného priestoru a z nedovoleného nosenia zbrane. V prípade uznania viny mu hrozí až desať rokov väzenia. Gonzalez slúžil v Iraku od októbra 2006 do januára 2008 a za jeho zásluhy dostal tri vyznamenania.

Gonzalezovi sa podarilo cez jeden z hlavných vchodov dostať až dovnútra sídla amerického prezidenta. Vyzbrojený bol nožom s deväťcentimetrovou čepeľou. Po zadržaní údajne tajnému agentovi povedal, že chcel odovzdať prezidentovi informácie o „úpadku atmosféry v USA“ a získať od neho vyjadrenie pre ľud.

Video: Ozbrojený muž preskočil plot pri Bielom dome

Gonzalezovo konanie si vynútilo evakuáciu Bieleho domu a vyvolalo otázky o efektívnosti ochrany prezidentovho sídla. Obama s rodinou nebol v čase incidentu v budove.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama