Francúzsko je pripravené čeliť hrozbám Islamského štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Bojovníci Islamského štátu. Foto: SITA, AP

PARÍŽ 22. septembra (WEBNOVINY) — Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve potvrdil, že militanti z Islamského štátu pohrozili zabíjaním civilistov v krajinách, ktoré chcú bojovať proti extrémistom. Cazeneuve v pondelok povedal, že „hrozba zabíjania civilistov je spolu s popravami rukojemníkov a masakrami ďalšou ukážkou barbarstva týchto teroristov, ktorá oprávňuje k neúnavnému boju proti nim.“ Minister dodal, že Francúzsko sa však nebojí, pretože je pripravené ich hrozbám čeliť.

Obama vraj opakuje Bushove chyby

Islamský štát vyzval v pondelok svojich nasledovníkov, aby útočili na občanov USA, Francúzska, Kanady, Austrálie a ďalších krajín, ktoré sa pridajú k ich koalícii. Hovorca militantov Abú Muhammad al-Adnání povedal, že pôjde o poslednú akciu „križiakov“.

„Bude rozbitá a porazená tak, ako všetky vaše predchádzajúce akcie,“ povedal al-Adnání v audionahrávke zverejnenej na internete. Dodal tiež, že americký prezident Barack Obama opakuje chyby svojho predchodcu Georgea W. Busha. „Ak vám Obama sľúbil porazenie Islamského štátu, tak klame ako Bush pred ním.“

Američania a Francúzi už začali s náletmi

Islamský štát je odštiepenecká skupina al-Kájdy ovládajúca územia v Sýrii a na severe Iraku. Francúzsko spolu so Spojenými štátmi už uskutočňuje proti džihádistom letecké útoky.

V nedeľu americké a francúzske bojové lietadlá zasiahli ciele islamistov v Iraku a v nedeľu USA uviedli, že viaceré ďalšie krajiny naznačili vôľu pripojiť sa, ak sa útoky rozšíria aj na Sýriu.

Tony Blair je skeptický, potrebné sú aj pozemné sily

Militantnú skupinu Islamský štát nie je možné poraziť len vzdušnými náletmi a bude proti nej potrebné aj nasadenie pozemných vojsk. V pondelok to vyhlásil bývalý britský premiér a súčasný blízkovýchodný vyslanec medzinárodného spoločenstva Tony Blair.

Ako priznal, Západ v súčasnosti „nemá chuť“ výraznejšie sa vojensky angažovať v Sýrii a Iraku, túto možnosť by však podľa neho „nemal vylučovať.“ „Pretože nepriateľ, proti ktorému bojujeme, je fanatický a pretože sú pripravení zabíjať a byť zabíjaní,“ uviedol prostredníctvom vyhlásenia na webovej stránke svojej nadácie Faith Foundation.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaTony Blair
Firmy a inštitúcie Islamský štát