USA útočili na islamistov v Sýrii stíhačkami aj tomahawkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stíhačka
Američania zaútočili proti bojovníkom nábožensko-extrémistickej skupiny Islamský štát v severnom Iraku. Foto: SITA, AP

WASHINGTON 23. septembra (WEBNOVINY) – Spojené štáty a ich spojenci odštartovali v noci z pondelka na utorok letecké útoky proti pozíciám radikálnej skupiny Islamský štát v Sýrii.

Vo vyhlásení o tom v pondelok v noci informoval hovorca Pentagonu, admirál John Kirby. Prvé údery boli podľa neho kombináciou útoku za pomoci bojových lietadiel, bômb a striel typu Tomahawk. Dodal, že útoky nariadil prezident Barack Obama.

Cieľom bombardovania sú sklady zbraní a budovy povstalcov

Nemenovaný americký zdroj potvrdil, že útoky sa odohrali v provincii Rakká, ktorá je baštou Islamského štátu v Sýrii. Nálety prebehli aj pozdĺž sýrsko-irackej hranice, pričom ich cieľmi boli sklady zbraní a budovy využívané sunnitskými povstalcami.

Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv uviedla, že pri úderoch zahynuli alebo utrpeli zranenia desiatky bojovníkov Islamského štátu.

Spojené štáty Sýriu vopred informovali o plánovaných leteckých útokoch. Sýrske ministerstvo zahraničia v krátkom vyhlásení uviedlo, že informáciu odovzdali sýrskemu vyslancovi pri OSN. „Americká strana informovala stáleho vyslanca Sýrie pri OSN, že v provincii Rakká odštartuje útoky proti teroristickej organizácii,“ uviedla štátna televízia.

Podľa nemenovaného amerického zdroja sa na náletoch podieľali aj Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Katar a Bahrajn, aj keď ich úloha pri operácii nie je presne známa.

Američania získali podporu Generálneho tajomníka OSN

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun v utorok podporil Američanmi vedené nálety proti radikálom z Islamského štátu v Sýrii. Tí podľa neho predstavujú „bezprostredné ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti“.

Pan tieto slová povedal počas prejavu, ktorým otvoril klimatický summit OSN v New Yorku odohrávajúci sa deň pred zasadnutím Valného zhromaždenia. Šéf OSN však varoval spojencov, aby pri útokoch „rešpektovali medzinárodné právo“ a „minimalizovali civilné obete“.

Opozícia víta útoky

Sýrska opozičná koalícia privítala letecké útoky Spojených štátov a ich spojencov. Takéto údery podľa hovorcu Národnej koalície sýrskych opozičných síl Monzíra Akbíka posilnia boj proti režimu prezidenta Baššára al-Asada.

Operácia by podľa neho mala trvať až do úplného porazenia a vyhnania Islamského štátu zo Sýrie. Sýrska exilová opozícia sa dištancuje od extrémistických povstalcov, ku ktorým patrí aj Islamský štát.

Aliancia sa nezapojila do útokov v Sýrii

Severoatlantická aliancia sa nezúčastnila na leteckých útokoch. Agentúre Reuters to povedal nemenovaný predstaviteľ NATO. „NATO sa nezapojilo,“ vyhlásil zdroj.

USA zakladajú medzinárodnú koalíciu na boj proti Islamskému štátu, ktorého bojovníci už zabrali rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Toto spojenectvo už podporila väčšina arabských štátov a európski spojenci USA vrátane Francúzska a Británie. Pomoc ponúkol aj Irán a samotná Sýria, medzinárodné spoločenstvo sa však zdráha spolupracovať s Baššárom al-Asadom.

Kurdi chcú koordinovať útoky proti Islamskému štátu

Dominantná kurdská politická skupina v Sýrii privítala Američanmi vedené útoky na militantov z Islamského štátu v ich krajine a v utorok uviedla, že sa chce zapojiť do koordinácie postupu proti nim. „Tešíme sa na koordináciu s (protiislamskou) koalíciou proti terorizmu, ktorý ohrozuje všetky ľudské hodnoty na Blízkom východe,“ uviedol líder Strany demokratickej jednoty (PYD) Sálih Muslim v stanovisku.

Dodal tiež, že kurdské mesto Kobani je stále v ohrození zo strany islamistov, ktorých útoky v okolitom vidieku prinútili do Turecka utiecť desaťtisíce Kurdov. Hlavná kurdská ozbrojená skupina navyše uviedla, že islamskí bojovníci sa po náletoch koalície preskupujú smerom ku kurdským územiam v Sýrii, čo by mohlo pre Kurdov predstavovať ďalší tlak.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaPan Ki-mun
Firmy a inštitúcie Islamský štát