Putin varoval Ukrajinu, dohoda s Úniou sa mu nepáči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Putin
Ruský prezident Vladimir Putin počas rokovaní s ukrajinským prezidentom Porošenkom v bieloruskom Minsku. Bielorusko, Misk, 26. augusta 2014. Foto: SITA/AP

BRUSEL 23. septembra (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin varoval Ukrajinu pred implementovaním asociačnej dohody s Európskou úniou, ktorú Kyjev a Brusel nedávno ratifikovali.

Šéf Kremľa Ukrajinu varuje pred obmedzením prístupu jej vývozcov na ruský trh, uviedol v liste adresovanom ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi, ktorý sa v utorok podarilo získať agentúre Reuters. List je datovaný na 17. septembra, teda deň po tom, ako únia a Ukrajina dohodu definitívne ratifikovali.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

EÚ krátko predtým rozhodla o 15-mesačnom odložení implementácie dohody o voľnom obchode, ktorá je kľúčovou súčasťou asociačnej dohody. Putinovi to však nestačí a žiada trojstranné rokovania medzi Bruselom, Kyjevom a Moskvou, ktorých cieľom by bolo pozmenenie schváleného textu dohody.

Asociačná dohoda sa zameriava na politické pridruženie ako aj na voľný obchod medzi EÚ a Ukrajinou. Politická časť dohody približuje Ukrajinu o krok bližšie k EÚ. Otvára nové kanály pre politický dialóg a ustanovuje základné pravidlá pre spoluprácu napríklad v oblasti energetiky, dopravy a vzdelávania.

Od Ukrajiny požaduje uskutočnenie reforiem, rešpektovanie demokratických princípov, ľudských práv a zásad právneho štátu. Dohoda tiež okrem iného umožňuje voľnejší pohyb pracovníkov a stanovuje ciele pre zavedenie bezvízového cestovného režimu medzi EÚ a Ukrajinou.

Separatisti plánujú nepriek odporu novembrové voľby

Napriek odporu vlády v Kyjeve chcú proruskí separatisti na východe Ukrajiny zorganizovať 2. novembra parlamentné voľby. Hlasovanie podčiarkne úsilie odštiepeneckých regiónov o nezávislosť, uviedli pre ruské agentúry predstavitelia v Donecka a Luhanska. „Voľby budú zosúladené s Doneckou ľudovou republikou. Ako predbežný dátum je stanovený 2. november,“ uviedol predseda parlamentu Luhanskej ľudovej republiky Alexej Kariakin.

Účasť na parlamentných voľbách naplánovaných na 26. októbra na Ukrajine obe samozvané ľudové republiky odmietli. Na základe zákona vydaného Najvyššou radou v Kyjeve o špeciálnom štatúte týchto oblastí sa regionálne voľby majú konať 7. decembra.

Predstavitelia ukrajinskej vlády, proruských povstalcov a ruskej vlády sa v sobotu v bieloruskom Minsku dohodli na vytvorení 30-kilometrovej nárazníkovej zóny, ktorá má upevniť dva týždne trvajúce, no krehké prímerie. Dohodu po niekoľko hodín trvajúcich rokovaniach potvrdil ukrajinský exprezident Leonid Kučma, ktorý stojí na čele takzvanej kontaktnej skupiny vlády v Kyjeve.

Podľa jeho slov sa ťažké delostrelectvo oboch znepriatelených strán posunie 15 kilometrov od frontovej línie a to na každej strane, čím vznikne 30-kilometrový úsek. Na dodržiavanie dohodnutých podmienok budú podľa Kučmu dohliadať predstavitelia OBSE.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Leonid KučmaVladimir Putin