Kráľovná po referende priadla od šťastia, povedal Cameron

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alzbeta II.
Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: SITA/AP

MANCHESTER 23. septembra (WEBNOVINY) – Britská kráľovná Alžbeta II. po oznámení výsledkov neúspešného referenda o nezávislosti Škótska „priadla“ od šťastia. Starostovi amerického New Yorku Michaelovi Bloombergovi to mal povedať britský premiér David Cameron. Ich vzájomnú konverzáciu zachytili televízne štáby staníc BBC a Sky News.

Obrazom: Škóti odmietli nezávislosť, Spojené kráľovstvo je zachované

„Zrazu len priadla. Nikdy som nepočul nikoho takého šťastného,“ povedal Cameron počas rozhovoru s Bloombergom v New Yorku. Zároveň dodal, že pred samotným hlasovaním ho začali čoraz viac znepokojovať tesné prieskumy verejnej mienky. „Chcem nájsť tieto prieskumné agentúry a zažalovať ich za svoje vredy. Lebo to, čo mi spôsobili, vieš… Bolo to nervózne,“ dodal britský premiér.

Kráľovná sa k referendu o škótskej nezávislosti nikdy priamo nevyjadrila. Jej jediné oficiálne stanovisko pred samotným hlasovaním obsahovalo len odporúčanie, aby Škóti „veľmi starostlivo premýšľali o svojej budúcnosti“. Hoci je pravdepodobné, že panovníčka podporuje jednotnú krajinu, do referenda odmietla zasahovať.

Jej nestrannosť je navyše zakotvená v ústave. Škótsko je však Alžbete osobne blízke. Jej matka bola Škótka, ona sama tam strávila veľkú časť detstva a v Škótsku sa narodila aj jej dnes už zosnulá sestra Margaret. Škótsky Balmoral je tiež obľúbenou letnou destináciou kráľovského páru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alžbeta II.Britská kráľovná Alžbeta II.David CameronKráľovná Alžbeta II.