Islamský štát ovláda štvrtinu Iraku, je na prahu Bagdadu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Foto: SITA/AP

BAGDAD 24. septembra (WEBNOVINY) – Iracký premiér Hajdár al-Abádí v utorok uviedol, že militantná skupina Islamský štát kontroluje už najmenej 25 percent územia krajiny a je na prahu Bagdadu.

Vyjadril sa tak v rozhovore pre televíznu stanicu CNN. Premiér tiež privítal nálety Spojených štátov a ich arabských policajtov, pokiaľ to „tentoraz urobia správne“.

Obrazom: Irak a Sýria bojuje proti Islamskému štátu

Al-Abádí povedal, že Irak zaplatil vysokú cenu za polarizáciu v regióne a nestabilitu v Sýrii. Vyjadril preto nádej, že útoky prinesú to, čo americký prezident Barack Obama sľúbil a teda, že pokoria a zničia Islamský štát. Podľa jeho slov je dobré, že sa do Američanmi vedenej kampane zapojili aj arabské krajiny, hoci by si želal, aby pochopili a konali proti nebezpečiu skôr. „Varovali sme, že sa to skončí krviprelievaním, ak to nikto nezastaví,“ podotkol premiér. „Nikto však nepočúval,“ dodal.

Letectvo Spojených štátov a viacerých arabských krajín v utorok odštartovalo leteckú operáciu proti Islamskému štátu na severozápade Sýrie pri hraniciach s Irakom v oblasti, ktorú ovládajú povstalci. USA a Francúzsko už predtým bombardovali džihádistov v Iraku, pridať sa k týmto snahám chcú postupne aj ďalšie krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie Islamský štát