Ruskí vojaci opúšťajú Ukrajinu, pri hraniciach sú ich tisíce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Ukrajinu dorazil ďalší ruský konvoj s pomocou
Ukrajinská vojenská helikoptéra prelietava ponad stanovisko v Debaltseve. Donecký región, Ukrajina, 12. septembra 2014. Foto: SITA/AP

BRUSEL 24. septembra (WEBNOVINY) – NATO zaznamenalo výrazné sťahovanie ruských síl z Ukrajiny, avšak mnohí ruskí vojaci ostávajú rozmiestnení pri hranici. V stredu o tom informoval hovorca aliancie. „Nastalo výrazné sťahovanie ruských konvenčných síl z vnútra Ukrajiny, ale mnoho tisícov vojakov je stále nasadených v okolí hraníc,“ uviedol hovorca Jay Janzen.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Dodal však, že niektorí vojaci ostávajú na Ukrajine a je ťažké stanoviť ich počet, keďže proruskí separatisti kontrolujú niekoľko hraničných priechodov. Vojaci tak bežne prechádzajú tam a späť. Navyše na Ukrajine operujú aj ruské špeciálne sily a je ich ťažké vypátrať.

Obrazom: Boje na Ukrajine si vyžiadali ďalších mŕtvych

Začiatkom septembra Severoatlantická aliancia uviedla, že Rusko má na Ukrajine niekoľko tisíc vojakov a stovky tankov a obrnených vozidiel, ako aj asi 20 000 vojakov blízko hraníc s Ukrajinou. Pred týždňom NATO oznámilo, že Rusko má na Ukrajine stále tisíc vojakov, napriek poklesu ich počtu od prímeria z 5. septembra.

Janzen uviedol, že sa očividne zredukoval aj počet incidentov vrátane delostreleckej paľby medzi oboma stranami. „NATO víta tieto pozitívne signály a povzbudzuje strany, aby naďalej pracovali na hľadaní mierového riešenia krízy,“ povedal. Spomenul však aj pokračujúce znepokojenie aliancie z veľkého počtu ruských vojakov nasadených pri východných ukrajinských hraniciach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy