Opustite bojisko, kým ešte môžete, odkázal Obama islamistom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Americký prezident Barack Obama počas príhovoru generálneho tajomníka Pan Ki-muna na Valnom zhromaždení OSN. 24. septembra 2014. Foto: SITA/AP

OSN 24. septembra (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama svoj pravidelný každoročný prejav adresovaný členom Valného zhromaždenia OSN využil najmä na kritiku Islamského štátu. Členov extrémistickej skupiny ovládajúcej časti Iraku a Sýrie pritom odkázal, aby „opustili bojisko, kým ešte môžu“.

Urobil tak v čase, keď Spojené štáty spoločne s ďalšími spojencami vrátane arabských krajín stupňujú letecké útoky proti islamistom. „Jediný jazyk, ktorému rozumejú títo vrahovia, je jazyk sily. Takže USA budú spoločne so širokou koalíciou pracovať na rozklade tejto siete smrti,“ vyhlásil v stredu šéf Bieleho domu v rámci prejavu trvajúceho bezmála 40 minút.

Okrem Islamského štátu sa Obama venoval aj kríze na Ukrajine a kritike zapojenia Ruska do celého konfliktu. Spojené štáty sú podľa neho pripravené zrušiť svoje ekonomické sankcie voči Rusku, ak si Kremeľ „vyberie cestu mieru a diplomacie“.

Obama sa tradične vyjadril aj k blízkovýchodnému konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorých nepriamo podporil v boji za samostatný štát. „Status quo na Západnom brehu a Gaze nie je udržateľné,“ vyhlásil.

.

K téme vzťahov s Iránom dodal, že islamská republika a svetové mocnosti majú v súčasnosti šancu na vyriešenie dlhotrvajúcich sporov v súvislosti s jadrovým programom islamskej republiky.

„Môj odkaz iránskym lídrom a jeho ľudu je stále jednoduchý a konzistentný: nenechajte si prepásť túto šancu. Môžeme dosiahnuť riešenie, ktoré bude riešiť vaše energetické potreby a zároveň ubezpečiť svet, že váš program je mierový,“ dodal americký prezident.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov