Putin a Porošenko sa stretnú, vzťah s Ruskom sa mení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko
Foto: SITA/AP

KYJEV 26. septembra (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský líder Petro Porošenko zvažujú osobné stretnutie. Putinov zahraničnopolitický poradca Jurij Ušakov informoval, že o tejto možnosti hovorili prezidenti telefonicky.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Stretnutie by sa mohlo uskutočniť za účasti francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Termín ani miesto konania schôdzky zatiaľ nezverejnili.

Putin a Porošenko sa od vypuknutia ozbrojené konfliktu v apríli tohto roku stretli už dvakrát. Aj Porošenko vo štvrtok povedal, že s Putinom plánujú schôdzku v „multilaterálnom formáte“. Povedal len toľko, že „konať by sa mala v Európe asi o tri týždne“.

Merkelovej hovorca Steffen Seibert reagoval vyhlásením, že kancelárka zatiaľ nevie nič o jej možnej účasti na stretnutí s Putinom a Porošenkom. Nemecko je však podľa neho pripravené sa na takejto schôdzke zúčastniť. „Ak by to pomohlo zlepšiť a stabilizovať situáciu, nie je to vylúčené,“ vyhlásil.

Ukrajina ani svet neuznajú voľby proruských separatistov

Ukrajina ani zvyšok sveta neuzná voľby naplánované proruskými separatistami. Vo štvrtok to vyhlásil prezident Petro Porošenko, ktorý zároveň dúfa, že podobný postoj zaujme aj Rusko. „Nebudú uznané ani Ukrajinou, ani celým svetom a dúfam, že ani Ruskom,“ uviedol prezident na tlačovej konferencii.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že prebiehajúce snahy o trvalejšie prímerie budú úspešné. „Nemám akékoľvek pochybnosti o tom, že môj mierový plán bude fungovať a že hlavná a najnebezpečnejšia časť vojny je za nami,“ uviedol.

Porošenko ďalej poznamenal, že v posledných dňoch „významne poklesol“ počet správ o porušovaní prímeria. Naznačil pritom aj zlepšenie vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou. „Vzťah s Ruskom a plány Ruska sa menia,“ dodal.

Proruskí separatisti chcú vlastné parlamentné voľby na východe Ukrajiny zorganizovať už 2. novembra. Účasť na parlamentných voľbách naplánovaných na 26. októbra na Ukrajine obe samozvané ľudové republiky odmietli. Na základe zákona vydaného Najvyššou radou v Kyjeve o špeciálnom štatúte týchto oblastí sa regionálne voľby majú konať 7. decembra.

Volebný plán proruských separatistov naruší mierový proces

Plán proruských separatistov uskutočniť v novembri samostatné voľby by podkopal mierovú dohodu z Minska a destabilizoval by situáciu, uviedlo v piatok nemecké ministerstvo zahraničia. „Oznámenie separatistov uskutočniť takzvané parlamentné voľby 2. novembra je jasným porušením dohody z Minska z 5. septembra, ktoré ničí krehký mierový proces,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Sawsan Chebliová.

Chebliová dodala, že Nemecko nevidí dôvod na uvoľnenie sankcií proti Rusku, kým dohoda z Minska nebude plne implementovaná.

Ukrajinskí a ruskí vojenskí predstavitelia sa v piatok stretli, aby spoločne dohodli a vymedzili nárazníkovú zónu na východe Ukrajiny.

VIAC SA O TOM DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro PorošenkoVladimir Putin