Pápež vyhodil biskupa, ktorý chránil pedofilného kňaza

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež navštívil Albánsko, odsúdil vraždenie v mene Božom
Pápež František počas návštevy Albánska medzi veriacimi v Tirane. Albánsko, Tirana, 21. septembra 2014. Foto: SITA/AP

VATIKÁN 25. septembra (WEBNOVINY) – Pápež František vyhodil konzervatívneho paraguajského biskupa obvineného z chránenia kňaza, ktorý údajne sexuálne zneužíval mladých v Spojených štátoch. Informoval o tom vo štvrtok Vatikán.

V Argentíne narodený pápež prisľúbil nulovú toleranciu rímsko-katolíckych duchovných, ktorí zneužívajú maloletých. Stalo sa tak po sérii škandálov v cirkvi, ktoré vyšli na povrch v mnohých krajinách v uplynulých rokoch. V auguste František zneužívanie označil za „ohavný zločin“.

V stanovisku sa uvádza, že pápež zbavil biskupa Ricarda Livieresa Plana jeho postu na čele diecézy Ciudad del Este a určil iného biskupa, aby ju dočasne spravoval. Tento krok nasledoval po tom, čo Vatikán uskutočnil vyšetrovanie biskupa, diecézy a jej seminárov, píše sa v stanovisku, ktoré však neposkytuje bližšie detaily.

Zdroje z Vatikánu uviedli, že biskup po vyšetrení obvinení a správ o nezrovnalostiach v jeho diecéze odmietol odstúpiť, pričom obvinenia označil za nepodložené. Livieres Plano, člen konzervatívnej katolíckej skupiny Opus Dei, bol polarizujúcou postavou paraguajskej cirkvi a často sa dostával do sporov s progresívnejšími duchovnými.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František