Ebola už zabila vyše 3000 ľudí, umierajú aj zdravotníci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola
Foto: SITA/AP

ŽENEVA 27. septembra (WEBNOVINY) – Počet obetí smrtiaceho vírusu ebola v západnej Afrike už prekročil číslo 3000. V piatok o tom informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) so sídlo v Ženeve.

Najnovšie údaje hovoria o tom, že v regióne sa vírusom infikovalo viac ako 6500 ľudí. Najhoršie postihnutou krajinou je Libéria, kde na ebolu zomrelo asi 1800 ľudí. V správe sa tiež uvádza, že ebolou sa nakazilo aj 375 zdravotníkov ošetrujúcich nakazených pacientov. Z nich až 211 na následky nákazy zomrelo.

Bezpečnostná rada OSN počas minulotýždňového mimoriadneho zasadnutia prijala rezolúciu, v ktorej krízu označila za „hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť“ a vyzvala medzinárodné spoločenstvo na pomoc postihnutým krajinám. Išlo pritom iba o druhý prípad v dejinách po epidémii AIDS, keď sa výkonný orgán OSN zaoberal ohrozením zdravia svetovej populácie.

Pomoc prisľúbil aj americký prezident Barack Obama, ktorý do západnej Afriky vyslal tisícky vojakov, ktorí tam zriadia koordinačné regionálne centrum na boj proti nákaze.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama