Obrazom: V Japonsku zabíjala sopka, chrlila aj kamene

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na ostrove Honšú v sobotu vybuchla sopka Ontake
Na japonskom ostrove Honšú v sobotu vybuchla sopka Ontake, z ktorej sa po erupcii začali valiť kúdoly hustého bieleho popola. Výbuch zranil najmenej ôsmich ľudí. Spolu s popolom sopka začala chrliť aj kamene, ktoré lietali vzduchom. Úrady po incidente presmerovali miestne lety. Foto: SITA/AP

TOKIO 27. septembra (WEBNOVINY) – Počet obetí výbuchu japonskej sopky Ontake na ostrove Honšú pravdepodobne stúpol na viac ako 30. Informovali o tom miestne úrady po tom, ako záchranári našli pod vrcholom hory viac ako 30 ľudí, ktorí „nejavili známky dýchania“. Ich definitívnu smrť ešte musia potvrdiť lekári. Po erupcii sopky zostalo na hore uviaznutých asi 250 ľudí, väčšine z nich sa však podarilo dostať do bezpečia.

Obrazom: Erupcia sopky Ontake na ostrove Honšú

Vulkán nachádzajúci sa asi 200 kilometrov od hlavného mesta Tokio vybuchol ešte v sobotu okolo poludnia miestneho času. Erupcia bola nečakaná a sopka po nech chrlila kúdoly dymu, prachu a kameňov. Ide o tradičnú destináciu pre turistov, ktorí tam chodia vítať prichádzajúcu jeseň. Na evakuáciu uviaznutých turistov použili armádne vrtuľníky a na pomoc pribehli aj miestni obyvatelia.

Japonsko je jednou zo seizmicky najaktívnejších krajín. Napriek tomu ide prvý prípad za viac ako 20 rokov, kedy tam zaznamenali obete v súvislosti s výbuchom sopky. Podobná tragédia sa naposledy stala v roku 1991, keď 43 ľudí zahynulo na sopke Unzen na juhozápade krajiny. Zatiaľ nie je jasné, prečo seizmológovia nevedeli predpovedať výbuch na Ontake, keďže v krajine funguje prepracovaný systém varovania pred podobnými udalosťami. Vulkán vysoký 3 063 metrov naposledy vybuchol v roku 2007.

Na ostrove Honšú v sobotu vybuchla sopka Ontake
Foto: SITA/AP
Na ostrove Honšú v sobotu vybuchla sopka Ontake
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia