Hlavná odborníčka na ebolu je v karanténe, mohla sa nakaziť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

MONROVIA 28. septembra (WEBNOVINY) – Hlavnú odborníčku na ebolu v africkej Libérii, kde si nákaza vyžiadala najviac obetí, museli umiestniť do karantény.

Dôvodom je podozrenie, že sa mohla nakaziť smrtiacim vírusom. Bernice Dahnová pôsobí ako zástupkyňa libérijského ministra zdravotníctva a v krajine je považovaná za hlavnú koordinátorku na boj proti šíreniu eboly. Dahnovej osobný asistent pritom už ebolu dostal. Politička však podľa vlastných slov pravdepodobne nemá žiadne symptómy nakazenia vírusom a karanténa je len preventívnym opatrením.

Svetová zdravotnícka organizácia v piatok informovala, že počet obetí eboly v západnej Afrike prvýkrát oficiálne prekročil číslo 3000. Najnovšie údaje hovoria o tom, že v regióne sa vírusom infikovalo viac ako 6500 ľudí. Najhoršie postihnutou krajinou je Libéria, kde na ebolu zomrelo asi 1800 ľudí. V správe sa tiež uvádza, že ebolou sa nakazilo aj 375 zdravotníkov ošetrujúcich nakazených pacientov. Z nich až 211 na následky nákazy zomrelo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať