Tisíce Hongkončanov okupujú centrum, polícia sa stiahla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hongkong
Hongkončania pokračujú v okupovaní metropoly, kde proti nim cez víkend zasiahla polícia so slzotvorným plynom a obuškami. Foto: SITA/AP

HONGKONG 29. septembra (WEBNOVINY) – Tisíce Hongkončanov požadujúcich vyššiu mieru demokracie v pondelok pokračovali v okupovaní centra metropoly, kde proti nim polícia počas predošlého dňa zakročila slzotvorným plynom a obuškami.

Miestna samospráva vyhlasuje, že poriadkové sily stiahla po tom, ako „do značnej miery obnovili pokoj v uliciach“, demonštranti však zostávajú a zvažujú ďalší postup.

Obrazom: Tisícky ľudí v Hongkongu obkľúčili sídlo miestnej vlády

Najväčšie protesty od roku 1997

Protesty vypukli ešte v piatok večer, odkedy sa podľa organizátorov prilákali až 80-tisíc ľudí. Nezávislý odhad nie je k dispozícii, situácia je však označovaná za najvážnejšiu od návratu Hongkongu pod čínsku správu v roku 1997. Úrady po tri noci trvajúcich násilných stretoch vyzývajú demonštrantov, aby zachovali pokoj a „čo najskôr“ sa rozišli.

Protesty v bývalej britskej kolónii vyvolalo rozhodnutie vlády v Pekingu povoliť účasť vo voľbách do hongkonských orgánov iba vopred schváleným kandidátom.

Video: Polícia zakročila proti Hongkončanom slzotvorným plynom a obuškami

Londýn žiada dodržiavanie práv Hongkončanov

Britské ministerstvo zahraničia v pondelok uviedlo, že je potrebné, aby si Hongkong udržal právo na demonštrácie.

„Britská vláda je znepokojená situáciou v Hongkongu a pozorne sleduje udalosti v bývalej britskej kolónii,“ uviedlo ministerstvo v stanovisku potom, ako polícia v Hongkongu použila proti demonštrantom slzotvorný plyn a obušky.

V stanovisku sa tiež hovorí, že podľa britsko-čínskej deklarácie o odovzdaní Hongkongu pod čínsku správu majú byť v bývalej britskej provincii dodržané základné práva, ktorých súčasťou je aj právo na demonštrácie.

„Pre Hongkong je dôležité podporovať tieto práva a pre Hongkončanov ich podľa zákona využívať,“ hovorí sa v stanovisku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať