Protesty v Hongkongu silnejú, Peking demonštrantom neustúpi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tisícky ľudí v Hongkongu obkľúčili sídlo miestnej vlády
Tisícky aktivistov v Honkongu protestovali cez víkend v centre metropoly. Polícia sa ich snažila rozohnať obuškami a slzotvorným plynom. Protesty, počas ktorých sa aktivisti v sobotu snažili dostať do sídla hongkonskej vlády, sú najväčšími v meste za posledné roky. Sú namierené proti rozhodnutiu čínskej vlády v Pekingu povoliť kandidovať vo voľbách 2017 v Hongkongu len dopredu vybratým kandidátom. Tým je absolútne vylúčené, aby sa na zoznam kandidátov dostali kritici režimu. Foto: SITA/AP

BIRMINGHAM 30. septembra (WEBNOVINY) – Šéf hongkonskej samosprávy Leung Čchun-jing v utorok vyhlásil, že čínske vedenie nestiahne svoje rozhodnutie obmedziť volebné reformy v bývalej britskej kolónii, čím zmaril nádej na skoré vyriešenie sporu s protestujúcimi obyvateľmi prostredníctvom rokovaní.

Šéf hongkonskej samosprávy neodstúpi

Odmietol taktiež požiadavku miestnych prodemokratických skupín, aby najneskôr do stredy splnil ich požiadavky vrátane zavedenia pravej demokracie a odstúpil.

Ulice v centre Hongkongu medzitým už piaty deň po sebe zablokovali tisíce demonštrantov, ktorých Leung predtým vyzýval, aby sa rozišli. Jeho najnovšie vyhlásenie nie je prekvapujúce, keďže ochota rokovať by mohla byť vnímaná ako slabosť čínskeho vedenia a dodať odvahu disidentom či separatistom na pevnine.

Obrazom: Tisícky ľudí v Hongkongu obkľúčili sídlo miestnej vlády

„Ústredná vláda nezruší svoje rozhodnutie,“ povedal najvyšší hongkonský predstaviteľ vymenovaný Pekingom na margo augustového oznámenia, že kandidátov do prvých priamych volieb na území, ktoré sú naplánované na rok 2017, bude musieť odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu.

Hlavná protestná skupina Occupy Central with Love and Peace vyhlásila, že v stredu „oznámi nové plány občianskej neposlušnosti“. Čína si v tento deň pripomína svoj národný sviatok, čo by malo do ulíc prilákať ešte viac ľudí ako doteraz.

Ohňostroje plánované pri tejto príležitosti sa vláda rozhodla zrušiť. V niektorých častiach Hongkongu tiež zostávajú zatvorené školy a v okolí ohnísk protestov sú mimo prevádzky viaceré stanice metra. Situácia je označovaná za najvážnejšiu od návratu Hongkongu pod čínsku správu v roku 1997.

Cameron cíti záväzok, protesty v Hongkongu ho znepokojujú

Britský premiér David Cameron vyjadril hlboké znepokojenie nad posledným vývojom v Hongkongu, kde prebiehajú najväčšie demonštrácie za posledné roky.

Na otázku televíznej stanice Sky News, či Cameron cíti zodpovednosť za vývoj niekdajšieho britského teritória odpovedal: „Samozrejme. Cítim hlboký záväzok“. „Keď sme dosiahli dohodu s Čínou (o vrátení kolónie), súčasťou tejto dohody boli podrobnosti týkajúce dôležitosti zaistenia demokratickej budúcnosti hongkonskému ľudu,“ uviedol šéf britskej vlády. „Som hlboko znepokojený tým, čo sa deje a dúfam, že tento problém sa bude dať vyriešiť,“ dodal.

V niektorých médiách sa medzitým začal objavovať výraz dáždniková revolúcia, keďže demonštranti používajú dáždniky aj na ochranu pred slzotvorným plynom. Ide pritom podľa nich o jednu z najväčších výziev pre čínske komunistické vedenie od potlačenia protestov na pekinskom Námestí nebeského pokoja pred 25 rokmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David Cameron