Rusko podozrieva Ukrajinu z genocídy, začalo vyšetrovanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajinci na Majdane opäť demonštrujú
V nepokojnom meste Doneck sa stále bojuje. Ľudia sa schovávajú v nemocnici a obávajú sa o svoj život. Foto: SITA/AP

KYJEV 30. septembra (WEBNOVINY) – Ukrajinská prokuratúra v utorok začala trestné konanie voči ruským vyšetrovacím orgánom. Ide o reakciu na pondelkové obvinenia Moskvy, ktorá Ukrajincov podozrieva zo spáchania „genocídy“. Trestné stíhanie sa týka Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie, orgánu zodpovedajúcemu sa priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Kyjev pritom Moskvu obviňuje z „ilegálneho zasahovania“ do činnosti ukrajinských justičných a vyšetrovacích orgánov. „Cieľom je pomáhať teroristickým organizáciám Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika v ich zločineckých aktivitách,“ uviedla kyjevská prokuratúra.

Ruské úrady začali v pondelok vyšetrovať údajnú genocídu spáchanú na rusky hovoriacom obyvateľstve na východe Ukrajiny. Ruský vyšetrovací výbor vo vyhlásení uviedol, že ukrajinská armáda použila ťažké zbrane proti rusky hovoriacim osobám v Luhanskej a Doneckej republike, pričom o život prišlo vyše 2500 ľudí.

Vyšetrovanie údajnej genocídy spáchanej ukrajinským vedením môže ešte zhoršiť už aj tak napäté vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom. „Vyšetrovací výbor otvoril kriminálny prípad genocídy proti rusky hovoriacej populácii na juhovýchode Ukrajiny,“ píše sa vo vyhlásení orgánu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať