Katalánci sľúbili odklad referenda, Barcelona nesúhlasí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Katalánsko
Oslavy Dňa nezávislosti v Katalánsku poznačili nepríjemnosti. Foto: SITA/AP

MADRID 30. septembra (WEBNOVINY) – Samospráva španielskeho regiónu Katalánsko v utorok vyhlásila, že v súlade s rozhodnutím ústavného súdu v Madride pozastaví prípravy na referendum o nezávislosti od zvyšku krajiny naplánované na 9. novembra.

Podľa hovorcu Francesa Homsa však Barcelona takýto krok napadne a pokúsi sa ho zvrátiť. Ústavný súd v pondelok oznámil prijatie podnetu od centrálnej vlády, ktorá požaduje vyhlásenie zamýšľaného referenda za nezákonné.

Automaticky tak pozastavil prípravy na hlasovanie až do vynesenia rozsudku, čo by mohlo trvať aj niekoľko rokov. Zástancovia nezávislosti Katalánska chceli proti rozhodnutiu v utorok protestovať pred mestskými radnicami.

Španielsky premiér Mariano Rajoy v pondelok zopakoval, že „predmet ani spôsob hlasovania nie sú zlučiteľné so španielskou ústavou“. Ústava krajiny totiž nepovoľuje hlasovanie, na ktorom by sa nezúčastnili všetci obyvatelia.

Referendum o nezávislosti Katalánska v sobotu oficiálne vypísal tamojší prezident Arturo Mas. Ústavný súd však ešte v máji 2013 pozastavil platnosť deklarácie, ktorou katalánsky parlament vyhlásil „zvrchovanosť“ autonómneho regiónu a otvoril tak cestu k vypísaniu referenda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mariano Rajoy