Nový šéf NATO je kritikom Ruska, presadzovala ho Merkelová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jens Stoltenberg
Na post generálneho tajomníka NATO v stredu nastúpi nórsky expremiér Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

BRUSEL 1. októbra (WEBNOVINY) – Severoatlantická aliancie má od stredy, 1. októbra, nového generálneho tajomníka. Na tento post nastúpil nórsky expremiér Jens Stoltenberg.

Vo funkcii nahradil Andersa Fogha Rasmussena, ktorého funkčné obdobie vypršalo v septembri. Stoltenberga odsúhlasili na post šéfa NATO všetky členské štáty v marci tohto roku a voľbu potvrdili na septembrovom summite vo Walese. Stoltenberg slúžil skoro desať rokov ako nórsky premiér. Odstúpil v októbri 2013 po tom, čo jeho Strana práce prehrala v parlamentných voľbách.

Rasmussen sa definitívne rozlúčil so svojimi dlhoročnými spolupracovníkmi z aliancie minulý piatok. Bývalý dánsky premiér sa ujal funkcie šéfa NATO v roku 2009.

Profil nového šéfa Severoatlantickej aliancie

Jens Stoltenberg sa narodil v nórskom Osle v roku 1959. Keďže jeho otec pôsobil ako diplomat, detstvo spoločne s matkou a dvoma sestrami strávil v zahraničí. Stoltenberg je absolventom ekonomických štúdií na Univerzite v Osle, po ktorej absolvovaní začal pracovať v nórskom štatistickom úrade.

Do politiky vstúpil ešte začiatkom 90. rokov, keď sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve životného prostredia. Od roku 1991 bol členom parlamentu a neskôr pôsobil ako minister priemyslu, následne aj financií, až sa v roku 2000 stal nakrátko nórskym premiérom. V roku 2002 ho zvolili za šéfa Nórskej strany práce. Premiérom sa opäť stal v roku 2005 a tento post zastával až do roku 2013.

Stoltenberg sa začal politicky angažovať ešte ako tínedžer pod vplyvom svojej sestry Camilly, ktorá bola členkou vtedajšej marxistickej skupiny Červená mládež. Bol tiež aktívnym účastníkom protestov proti americkej vojne vo Vietname, proti ktorej protestoval aj pred veľvyslanectvom USA v Osle. Na prelome 70. a 80. rokov pracoval ako novinár pre Arbeiderbladet, vtedajší tlačový orgán Nórskej strany práce.

Stoltenberga zvolili za nového šéfa NATO 28. marca na summite vo Walese. Na tento post ho presadzovala najmä nemecká kancelárka Angela Merkelová. Stoltenberg bol jedným z najhlasnejších kritikov Ruska po jeho anexii ukrajinského polostrova Krym. Tento krok pritom označil za „brutálnu pripomienku toho, prečo je potrebné NATO“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenAngela MerkelováJens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy