Miestny vodca Hongkongu oslavoval sviatok napriek protestom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tisícky ľudí v Hongkongu obkľúčili sídlo miestnej vlády
Asi 13-tisíc hongkonských študentov začalo demonštrovať za väčšiu demokraciu v Hongkongu. Foto: SITA/AP

HONGKONG 1. októbra (WEBNOVINY) – Šéf hongkonskej samosprávy Leung Čchun-jing, ktorý už niekoľko dní čelí nebývalej vlne protestov, sa v stredu zúčastnil na obrade vztyčovania vlajky pri príležitosti 65. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) po tom, ako sa odmietol stretnúť s demonštrantami a splniť ich požiadavky.

Obrazom: Tisícky ľudí v Hongkongu obkľúčili sídlo miestnej vlády

Tisíce Hongkončanov požadujúcich vyššiu mieru demokracie medzitým pokračujú v okupovaní centra metropoly, pričom sa očakáva, že sviatok priláka do ulíc ešte viac ľudí ako doteraz. Protestné skupiny predtým Leunga vyzvali na splnenie ich požiadaviek a odstúpenie najneskôr do stredy, na čo by mali oznámiť „nové plány občianskej neposlušnosti“.

Výzvy na odstúpenie sa ozývali spoza policajných zátarás aj počas jeho účasti na sviatočnej ceremónii. Plánované ohňostroje samospráva zrušila. Čínsky prezident Si Ťin-pching pri príležitosti národného sviatku prisľúbil, že bude „vytrvalo chrániť“ prosperitu a stabilitu Hongkongu.

Protesty vyvolalo augustové rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Situácia je označovaná za najvážnejšiu od návratu Hongkongu pod čínsku správu v roku 1997. Polícia cez víkend proti demonštrantom zakročila slzotvorným plynom a obuškami, neskôr sa však stiahla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Si Ťin-pching