Americké stíhačky útočili na dedinu pri tureckej hranici

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Letectvo Spojených štátov a viacerých arabských krajín oštartovalo 23. septembra 2014 leteckú operáciu proti Islamskému štátu na severozápade Sýrie pri hraniciach s Irakom v oblasti, ktorú ovládajú povstalci. USA a Francúzsko už predtým bombardovali džihádistov v Iraku, pridať sa k týmto snahám chcú postupne aj ďalšie krajiny. Foto: SITA/AP

MURSITPINAR 1. októbra (WEBNOVINY) – Američanmi vedená koalícia uskutočnila v stredu ďalšie letecké útoky na pozície Islamského štátu pri kurdskom meste Kobani pri hraniciach medzi Tureckom a Sýriou.

Sunnitskí bojovníci mesto obliehajú už skoro dva týždne potom, čo obsadili desiatky dedín v jeho okolí. Nezvyčajne cez deň prevedený nálet zasiahol oblasť juhovýchodne od mesta.

„Americké stíhačky zasiahli dedinu ležiacu štyri ať päť kilometrov juhovýchodne od Kobani a zasiahli najmenej jeden tank Islamského štátu,“ povedal hovorca kurdskej vojenskej skupiny PYD Parwer Muhammad Alí. Stíhačky údajne uskutočnili päť náletov.

Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv uviedla, že o život prišiel nešpecifikovaný počet islamských militantov.

Obrazom: USA a spojenci útočia na Islamský štát

USA a ich spojenci útočia proti Islamskému štátu v Iraku už od júla. Útoky proti ich pozíciám v Sýrii odštartovali Spojené štáty a ich arabskí spojenci v septembri. Cieľom náletov je ničenie vojenských zariadení, zbraní a logistických centier Islamského štátu.

Budeme bojovať proti Islamskému štátu v Iraku i Sýrii

Turecký prezident Tayyip Erdogan v stredu povedal, že jeho krajina bude bojovať proti Islamskému štátu a ďalším teroristickým skupinám v regióne, zároveň však trvá na odchode sýrskeho prezidenta Baššár al-Asada z moci. „Budeme účinne bojovať proti ISIL-u (Islamskému štátu) a všetkým ďalším teroristickým skupinám v regióne, to bude vždy naša priorita,“ povedal Erdogan v prejave k parlamentu.

Dodal však, že Turecko bude tiež pracovať na svojom cieli odstrániť sýrsky režim, aby tak pomohlo „ochrániť teritoriálnu integritu Sýrie a podporilo ústavný, parlamentný vládny systém, ktorý by zahŕňal všetkých (sýrskych) občanov“.

Turecký parlament vo štvrtok rokuje o možnosti uskutočňovať vojenské zásahy v Iraku a Sýrii a zahraničným jednotkám povoliť využívanie tureckých základní na cezhraničné operácie proti radikálnej skupine Islamský štát.

Vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) má v parlamente výraznú väčšinu, takže návrh vlády bude s najväčšou pravdepodobnosťou schválený. Turecká vláda návrhom reaguje na situáciu v Sýrii, kde radikálna skupina Islamský štát postúpila až do kurdskej oblasti pri hranici s Tureckom. Situáciu považuje Ankara za hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Premiér nesúhlasí s arabskými náletmi v krajine

Iracký premiér Hajdar al-Abádí v rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC povedal, že „absolútne nesúhlasí“ s tým, aby sa arabské štáty pripojili k náletom proti Islamskému štátu (IŠ) v Iraku. Podľa jeho slov západné mocnosti „vyplnili medzery“ v boji proti džihádistickej skupine. Ku medzinárodnej koalícii proti IŠ sa pripojilo aj viacero arabských štátov vrátane Saudskej Arábie a Jordánska. Ich lietadlá zatiaľ uskutočnili útoky v Sýrii, avšak len Británia, Francúzsko a Spojené štáty podnikli nálety na ciele aj v Iraku.

Al-Abádí povedal, že iracká armáda porazí IŠ, ak bude mať „dobré krytie zo vzduchu“, zároveň však opätovne zdôraznil, že zahraničné pozemné jednotky nie sú potrebné. Podľa jeho slov k vzostupu IŠ prispela „medzinárodná a regionálne polarizácia“.

Spojené štáty uskutočnili proti pozíciám islamistov od augusta až viac než 230 náletov. Operácie rozšírili aj na Sýriu 22. septembra, odkedy sa tam odohralo viac než 70 náletov. Na leteckej kampani v Sýrii sa podieľala aj Saudská Arábia, Jordánsko, Bahrajn, Katar a Spojené arabské emiráty.

Al-Abádí sformoval vládu národnej jednoty v septembri po rezignácii Núrího al-Málikího, ktorého irackí menšinoví sunniti a Kurdi obviňovali z monopolizácie moci a uskutočňovania náboženských politík. Premiér nesúhlasí s arabskými náletmi v krajine

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tayyip Erdogan
Firmy a inštitúcie Islamský štát