Rumunsko ovláda korupčný škandál, exministrom hrozí súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BUKUREŠŤ 1. októbra (WEBNOVINY) – Rumunská prokuratúra zvažuje začatie vyšetrovania exministrov a podnikateľov, ktorí mali prijímať úplatky za dohodenie štátnych objednávok na softvér.

Podľa informácií tamojších médií je podozrivých z korupčného správania a zneužitia právomocí deväť bývalých členov vlády v rokoch 2001 až 2012. Tí mali podľa vyšetrovateľov prijať úplatky v miliónoch eur od počítačovej spoločnosti Fujitsu Siemens.

Údajne až takmer polovica z 43 miliónov eur vyčlenených na dodávky softvérov mala ísť na účty ministrov a predstaviteľov súkromných spoločností. Prokuratúra už preto požiadala parlament o zbavenie imunity podozrivých.

Rumunsko patrí spoločne s Gréckom a Bulharskom medzi krajiny s najvyššou mierou korupcie v EÚ. Jej vedenie preto od vstupu do bloku v roku 2007 podrobne monitoruje rumunský boj proti korupcii a klientelizmu. V minulom roku uznali vinným z korupcie viac ako tisíc ľudí. Doplatil na ňu aj expremiér Adrian Nastase, ktorého po druhý raz uznali vinným a poslali do väzenia na ďalšie štyri roky. V auguste ho však prepustili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adrian Nastase