Masakrou sýrskych Kurdov sa mier skončí, varuje ich vodca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kurdi sa musia brániť pred bojovníkmi Islamského štátu
Povstalci zo sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát obsadili sever Iraku. Plánujú tiež veľkú ofenzívu proti Kurdom. Na pozície militantov začalo v piatok útočiť aj americké letectvo. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 2. októbra (WEBNOVINY) – Väznený vodca kurdských militantov Abdullah Öcalan varoval, že mierové rokovania medzi jeho skupinou a Tureckom sa skončia, ak by Islamský štát uskutočnil masakru v prevažne kurdskom meste na sýrskych hraniciach. „Pokiaľ sa im pokus o masakru podarí, proces sa skončí,“ vyhlásil Öcalan, líder Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Zároveň vyzval Turecko, aby „prevzalo zodpovednosť za Kobani“. Stanovisko zverejnila vo štvrtok delegácia prokurdskej strany, ktorá ho deň predtým navštívila vo väzení. Turecko, člen NATO, začalo mierové rokovania s väzneným vodcom kurdských militantov Abdullaha Öcalana v roku 2012. Tridsaťročné povstanie si vyžiadalo najmenej 40 000 obetí.

Sunnitskí extrémisti postúpili v posledných dňoch do kurdských regiónov Sýrie pri hraniciach s Tureckom. Povstalci tam už obsadili desiatky obcí, pričom mesto Kobani obliehajú viac než dva týždne.

Z oblasti ušlo do Turecka už vyše 150 000 Kurdov, čím rastie tlak na Ankaru, aby zasiahla. Utečenci hovoria o krutostiach, ktoré páchajú islamisti vrátane popráv, kameňovania či podpaľovania obydlí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát