Dánsko sa zapojí do vojny v Iraku, vyšle stíhačky a vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stihacky
Foto: SITA/AP Sergey Ponomarev

KODAŇ 2. októbra (WEBNOVINY) – Dánski poslanci vo štvrtok odhlasovali vládny návrh na vyslanie bojových lietadiel do Iraku. K medzinárodnej koalícii vedenej Američanmi, ktorá v Iraku bojuje proti radikálnej skupine Islamský štát, sa pripojí sedem dánskych stíhačiek typu F-16.

Dánsky príspevok zahŕňa aj vojenských inštruktorov

Do Iraku na 12 mesiacov odíde aj 140 pilotov a pomocného personálu. Dánsky príspevok zahŕňa aj ďalších 120 vojenských inštruktorov, ktorí budú cvičiť iracké a kurdské jednotky.

Koalícia na čele so Spojenými štátmi letecky útočí proti pozíciám Islamského štátu v Iraku už skoro dva mesiace. Okrem leteckých útokov poskytuje aj vojenskú pomoc a výcvik a podieľa sa na distribúcii humanitárnej pomoci. Medzinárodné spoločenstvo požiadala o pomoc iracká vláda, ktorá sama nedokázala zastaviť postup sunnitských povstalcov.

Turecký parlament schválil útoky proti Islamskému štátu

Turecký parlament vo štvrtok povolil uskutočňovanie cezhraničných útokov proti militantnému hnutiu Islamský štát v Sýrii a Iraku. Návrh tiež umožní zahraničným vojakom využívať turecké vojenské základne pre tieto účely.

Ankara je už dávnejšie pod tlakom zo strany arabských krajín ale aj Spojených štátov, aby hrala rozhodujúcejšiu úlohu v boji proti islamistom. Tí sa už začínajú zhromažďovať aj v blízkosti tureckej hranice so Sýriou.

Sunnitskí extrémisti postúpili v posledných dňoch do kurdských regiónov Sýrie pri hraniciach s Tureckom. Povstalci tam už obsadili desiatky obcí, pričom kurdské mesto Kobani obliehajú viac než dva týždne. Z oblasti ušlo do Turecka už vyše 150 000 Kurdov, čím rastie tlak na Ankaru, aby zasiahla. Utečenci hovoria o krutostiach, ktoré páchajú islamisti vrátane popráv, kameňovania či podpaľovania obydlí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia