Sarkozy sa snaží vrátiť do politiky, Chirac ho nepodporuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nicolas Sarkozy
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 2. októbra (WEBNOVINY) – Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac nesúhlasí s návratom Nicolasa Sarkozy do čela v súčasnosti opozičného Zväzu za ľudové hnutie (UMP).

Vo štvrtok zverejnenom rozhovore pre denník Le Figaro Chirac potvrdil svoju dlhodobú antipatiu k Sarkozymu a verejne vyslovil podporu expremiérovi Alainovi Juppému, ktorý je Sarkozyho vyzývateľom v straníckych voľbách.

Víťazstvo v nich sa považuje za kľúčové pre prezidentské voľby v roku 2017. Chirac, ktorý bol predchodcom Sarkozyho v prezidentskom kresle, Le Figaro povedal, že by Juppému aj pomohol, ale jeho chatrné zdravie mu to neumožňuje. Exprezident sa tak vyjadril dva týždne po Sarkozyho ohlásenom návrate do francúzskej politiky.

„Vždy som vedel, že Juppé naplní svoj osud i osud Francúzska. Iba málo veci by ma urobilo šťastnejším kvôli mne, kvôli nemu a nadovšetko kvôli našej krajine,“ povedal Chirac, ktorý pred prezidentskými voľbami v roku 2012 verejne podporil Sarkozyho rivala a súčasného prezidenta Francoisa Hollanda.

Sarkozy bol síce dlho považovaný za Chiracovho chránenca, no v roku 1995 sa ako minister pre rozpočet postavil na stranu jeho súpera v prezidentských voľbách, vtedajšieho premiéra Édouarda Balladura. V tom čase primátor Paríža však voľby vyhral a pre Sarkozyho sa v novej vláde miesto už nenašlo. Chirac triumfoval aj o sedem rokov neskôr a urobil zo Sarkozyho ministra vnútra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jacques ChiracNicolas Sarkozy