Do Afganistanu nečakane pricestoval britský premiér Cameron

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
David Cameron
Britský premiér David Cameron sa má stretnúť s novou vládou ako prvý západný líder od jej nástupu do funkcie pred niekoľkými dňami. Foto: SITA/AP

KÁBUL 3. októbra (WEBNOVINY) – Britský premiér David Cameron v piatok pricestoval na neohlásenú návštevu Afganistanu, kde sa má stretnúť s novou vládou ako prvý západný líder od jej nástupu do funkcie pred niekoľkými dňami. Kolóna s hosťom zamierila najskôr do prezidentského paláca v Kábule, ktorý je od pondelka sídlom nového prezidenta Ašrafa Ghaního.

Británia bola v uplynulých rokoch po USA druhým najvýznamnejším prispievateľom do medzinárodných síl nasadzovaných proti afganskému hnutiu Taliban, pričom v bojoch zahynulo vyše 450 britských vojakov. Väčšina zostávajúcich Britov sa má z krajiny stiahnuť koncom tohto roka, keď sa bojová misia skončí a úlohu zahraničných síl prevezme afganská armáda.

David Cameron
Foto: SITA/AP

Jednotlivé kolá prezidentských volieb sa v Afganistane konali 5. apríla a 14. júna, volebná komisia však výsledky definitívne potvrdila až v septembri. Bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh totiž víťazstvo Ghaního ako protikandidáta spochybňoval a hlasy tak museli prepočítavať pod dohľadom OSN.

Ghaní bezprostredne po zložení prísahy uviedol svojho súpera do novovytvorenej funkcie predsedu vlády a splnil tak svoj prísľub zdieľania moci v záujme uvoľnenia povolebného napätia, ktoré vytváralo hrozbu násilia medzi afganským severom a juhom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David Cameron